Guvernul a aprobat rectificarea bugetară fără avizul CSAT

Narcis Popa |
Data publicării:
Premierul României, Viorica Dăncilă
Premierul României, Viorica Dăncilă

Guvernul a adoptat rectificarea bugetară, fără avizul CSAT-ului. Președintele Iohannis a suspendat ieri ședința de Guvern tocmai pentru că nu era de acord cu noul proiect de rectificare. 

Iată mesajul transmis de Liviu Pop:

"Guvernul își face datoria și ia decizia adoptării prin ordonanță de urgență a rectificării bugetare pentru a răspunde și rezolva rapid solicitările de finanțare – de la salarii, indemnizații sociale și sănătate până la proiecte de investiții, subvenții ori despăgubiri pentru pagubele provocate de pesta porcină.

Adoptarea rectificării bugetare prin OUG este deplin legală și constituțională, în pofida lipsei avizului CSAT. O atestă decizia CCR 455/2018.

Curtea Constituțională – Decizia 455/2018, la considerentul 68: "În jurisprudența sa, Curtea Constituţională a statuat că lipsa avizului autorităţilor publice implicate nu conduce în mod automat la neconstituţionalitatea legii asupra căreia acesta nu a fost dat, întrucât ceea ce prevalează constă în obligaţia Guvernului de a-l solicita. Împrejurarea că autoritatea care trebuie să emită un astfel de aviz, deşi s-a solicitat, nu şi-a îndeplinit această atribuţie"constituie o înţelegere greşită a rolului său legal şi constituţional, fără a fi însă afectată constituţionalitatea legii asupra căreia nu a fost dat avizul".

Dreptul românilor la salarii, pensii, sănătate nu poate fi periclitat de interesele politice. Și nici bunul mers al economiei, subvențiile agricole, despăgubirile pentru cei afectați de pesta porcină, investițiile vitale pentru școli, drumuri și alte proiecte ale comunităților.

Prin urmare, decizia legitimă a guvernului, după ce a îndeplinit cerința legală de a solicitata avizul CSAT, a fost de a merge mai departe și de a adopta prin OUG rectificarea bugetară.

Guvernul a îndeplinit toate procedurile legale. A făcut dovada deplinei bune credințe și a așteptat o atitudine solidară a președintelui Iohannis, în interesul întregii țări."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel