Grevele întrerup livrările de combustibil în Franța, dar participarea scade

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Grevele întrerup livrările de combustibil în Franța, dar participarea scade
Grevele întrerup livrările de combustibil în Franța, dar participarea scade

Protestele împotriva planurilor guvernului francez de a crește vârsta de pensionare au avut un impact moderat asupra sectorului energetic joi, în prima zi a grevelor de 48 de ore, reducând producția de energie hidroelectrică și limitând unele livrări ale rafinăriilor.

În ceea ce privește energia electrică, furnizarea de la reactorul nuclear Belleville 1 a fost redusă cu 1 gigawatt (GW) din cauza grevei, potrivit datelor operatorului EDF (EDF.PA). Furnizarea de energie hidroelectrică nu a fost afectată, după ce anterior scăzuse cu 1,7 GW, au arătat datele.

Acest lucru este comparat cu o scădere abruptă a producției de energie în timpul unei zile de greve la nivel național din 19 ianuarie, când producția a scăzut cu aproximativ 6,6 GW, aproximativ 10% din totalul țării, forțând Franța să importe energie de la vecini.

Prețurile spot ale energiei electrice pentru ziua de vineri au crescut ușor, deoarece scăderea așteptată a cererii și creșterea ofertei eoliene au compensat o anumită incertitudine legată de apelul la grevă de două zile lansat de sindicate.

 

La rafinăriile de petrol, participarea la grevă s-a diminuat deși livrările au fost parțial perturbate

 

Un sondaj Elabe pentru BFM a arătat că 72% dintre francezi sunt împotriva reformei pensiilor. Este prea devreme pentru a spune cine va câștiga confruntarea dintre sindicate și guvern.

Peste un milion de oameni au mărșăluit prin orașele franceze pe 19 ianuarie, într-un avânt pentru sindicate. O a doua zi de grevă la nivel național, în toate sectoarele, este planificată pentru 31 ianuarie.

În sectorul energetic, sindicatele declaraseră anterior că se așteaptă ca acțiunile sindicale să se intensifice pe 6 februarie, când este programată o grevă de 72 de ore, care ar putea fi reînnoită.

Între timp, guvernul, căruia îi lipsește majoritatea absolută în parlament, nu este încă sigur că va obține toate voturile de care are nevoie pentru a impune reforma pensiilor din partea partidului conservator Les Republicains.

 

Transporturile de combustibil au fost întrerupte

 


Pe fondul unei crize a costului vieții alimentate de inflație, o altă întrebare este cât timp și cât de des își pot permite lucrătorii să facă grevă.

"Muncitorii din industria petrolieră sunt împotriva acestei reforme (a pensiilor), dar nu vor să fie în prima linie", a declarat un reprezentant sindical CGT pentru Exxonmobil.

"Scopul este de a menține presiunea asupra guvernului și de a-i încuraja pe lucrătorii din alte sectoare să se mobilizeze... (dar) nu este planificat nimic spectaculos la sediile noastre, nu există pichetări sau blocaje bine organizate", a adăugat reprezentantul sindical.

Un purtător de cuvânt al Esso, ale cărei două rafinării franceze sunt administrate de ExxonMobil (XOM.N), a declarat că la Fos au fost suspendate doar operațiunile de încărcare a camioanelor, restul funcționând normal.

Un reprezentant al sindicatului a adăugat că producția la situl din Port Jerome a fost ușor afectată.

TotalEnergies a declarat, de asemenea, că transporturile de combustibil au fost întrerupte la siturile sale La Mede, Donges și Normandy, dar a adăugat că a continuat să se asigure că benzinăriile sunt aprovizionate. Aceasta a adăugat că site-ul său de rafinare de la Feyzin nu a fost afectat.

 

Greva s-a încheiat la situl de la Dunkerque, iar livrările sunt așteptate să fie reluate

 

Un reprezentant al sindicatului CGT pentru TotalEnergies (TTEF.PA) a estimat că aproximativ 60% dintre membrii sindicatului erau în grevă joi în toate site-urile, față de cel puțin 70% săptămâna trecută.

Până în prezent, acțiunea sindicală nu a avut un impact semnificativ asupra prețurilor angro ale produselor rafinate europene, deoarece piața așteaptă să afle dacă producția rafinăriilor va fi redusă.

Orice întrerupere a producției de motorină în Europa ar duce la creșterea prețurilor, în special înainte de interdicția UE din 5 februarie privind importurile de produse petroliere din Rusia, un furnizor important al continentului, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel