Grecia: Incendiul din Parcul Naţional Dadia continuă să ardă necontrolat

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Incendii puternice de vegetație în Sudul României: Cei care dau foc vegetației riscă amenzi de până la 100.000 de lei
Incendii puternice de vegetație în Sudul României: Cei care dau foc vegetației riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Incendiul care devastează de peste o săptămâna pădurea protejată din Dadia, un parc naţional din reţeaua europeană "Natura 2000" şi aflat în nord-estul Greciei, cunoscut pentru habitatul său important pentru păsările de pradă, arde în continuare necontrolat, au anunţat luni pompierii greci, citaţi de AFP.

"Focul este încă necontrolat", "aproape 500 de pompieri sprijiniţi de 100 de vehicule, şapte avioane şi trei elicoptere luptă împotriva flăcărilor", a declarat un purtător de cuvânt al acestui serviciu elen.

Frontul incendiului se întinde pe o lungime de aproape 10 kilometri, potrivit estimărilor de la faţa locului.

Izbucnit pe 19 august, acest incendiu devastează regiunea Evros, frontalieră cu Turcia, în apropiere de oraşul portuar Alexandroupolis. Nouăsprezece migranţi prezumtivi, inclusiv doi copii, au fost găsiţi decedaţi în această săptămână la nord de oraş.

Duminică, cercetătorii de la Observatorul european Copernicus (EMS) au anunţat pe reţeaua de socializare X că flăcările au devastat deja 77.000 de hectare.

În ultimele zile, Protecţia civilă din Grecia a emis ordine de evacuare pentru mai multe sate din aceeaşi regiune.

Trei miniştri eleni, inclusiv cei pentru Protecţia cetăţeanului şi pentru Dezvoltare agricolă, s-au deplasat luni la Alexandroupolis, capitala prefecturii Evros, pentru a evalua amploarea distrugerilor.

"Dezastrul ecologic va fi incalculabil după incendiu", a deplâns săptămâna trecută Panagiotis Kalakikos, primarul din micul oraş Soufli, potrivit sursei citate de Agerpres.

Pădurea din Dadia, vitală pentru economia locală

 

Pădurea din Dadia este vitală pentru economia locală, întrucât ea susţine exploatarea forestieră, apicultura şi activităţile turistice.

Potrivit experţilor, vegetaţia este atât de deasă în această regiune, încât adeseori flăcările nu sunt vizibile şi apa direcţionată de pompieri nu atinge întotdeauna focarele care ard la nivelul solului.

De asemenea, la nord de Atena, incendiul care afectează muntele Parnitha, unul dintre plămânii verzi ai capitalei elene, "continuă să ardă luni" pentru a şasea zi la rând, potrivit serviciului de pompieri.

Grecia s-a confruntat în această vară cu numeroase incendii de vegetaţie, un fenomen pe care guvernul elen îl pune pe seama schimbărilor climatice.

Peste 120.000 de hectare au fost devastate de flăcări până în prezent, potrivit estimărilor făcute de Observatorul naţional grec - o suprafaţă de trei ori mai mare decât media anuală calculată începând din 2016, a dezvăluit EMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel