Grecia extinde subvenţiile la energie. Câți bani au fost alocați pentru aceste ajutoare

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Grecia va plăti pentru subvenţionarea facturilor la energie încă 1,1 miliarde de euro în octombrie, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Kostas Skrekas, la postul public de televiziune, transmite Reuters.

Din septembrie 2021, Grecia acordă subvenţii gospodăriilor şi firmelor, în ideea de a reduce povara creată de explozia preţurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

Până acum, Grecia a alocat peste nouă miliarde de euro pentru subvenţii la energie şi alte măsuri, pentru a-i ajuta pe cetăţeni, oameni de afaceri şi fermieri să-şi plătească facturile la electricitate şi gaze.

"Guvernul va continua să implementeze politici care să atenueze povara asupra consumatorilor a impactului negativ al războiului energetic declanşat de Rusia contra Europei. Toţi împreună vom lupta în bătălie în următoarele luni de iarnă, ne vom confrunta cu dificultăţi în războiul energetic care afectează continentul", a declarat Skrekas.

Începând din octombrie, Executivul va implementa trei tipuri de subvenţii pentru facturile la electricitate, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro, a adăugat oficialul elen.

Pentru gospodăriile un un consum lunar de electricitate de până la 500 kilowaţi-oră (kWh) - majoritatea locuinţelor din Grecia - subvenţia va ajunge la 436 euro euro per MWh, absorbind 90% din creşterile din facturi.

Pentru cei care consumă lunar 501 - 1.001 kWh, şi cei care consumă peste 1.001 kWh, subvenţia va absorbi 70-80% din creştere.

Consumatorii care îşi reduc consumul lor zilnic cu 15%, comparativ cu factura de anul trecut, vor primi o subvenţie suplimentară de 50 de euro per MWh, a anunţat Skrekas.

Companiile care consumă peste 2.000 kWh, subvenţia va ajunge la 398 euro per MWh, în timp ce fermierii vor primi o subvenţie de 436 euro per MWh.

 

Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate



Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor.

Operatorul elen de gaze DESFA a anunţat o subvenţie de 90 euro per MWh pentru 700.000 de gospodării în octombrie, care va acoperi 50% din creşterile lunare din facturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel