Grecia. Autostrada care leagă Atena de nordul țării a fost închisă. 56 de focare se extind din cauza vântului

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
incendii devastatoare grecia
incendii devastatoare grecia

Grecia este în flăcări , iar azi, în unele regiuni, s-au înregistrat 46 de grade Celsius. Vântul suflă din ce în ce mai tare, făcând din lupta pompierilor cu flăcările o misiune imposibilă. Până acum au fost depistate 56 de focare asupra cărora se intervine de la sol și din aer.  

Daniela Caldari trăiește în Grecia de 20 de ani. Românca locuiește în Anixi, un orășel în estul regiunii Attica. La doar doi kilometri de ea sunt două focare mari.  "Focul vine spre sat şi oamenilor li se spune să plece din sat. Oamenii se ceartă cu cei care le-au zis să plece, pentru că ei nu vor să-şi lase averea agonisită în ani. Vedeţi că cerul este negru. Este foarte cald şi nimic nu ajută. Asta este Grecia astăzi. Arde în toate colţurile”, povestește Daniela Caldari. 

“De aici şi din multe alte suburbii ale Atenei se vede focul, se vede fumul, mirosul se simte. Mă sună telefonul, că să vă daţi seama, chiar şi în aceste momente am primit un mesaj de avertizare să stăm în case, se menţionează zonele cu cel mai mare pericol. Un astfel de mesaj am primit chiar în momentul în care vorbesc cu dvs”, spune LARISA ZABULICA, o basarabeancă stabilită în Grecia, relatează Stirile TRV.

Incendii Grecia. Premierul Kyriakos Mitsotakis îşi avertizează conaţionalii că urmează zile grele

În zonele de coastă a început evacuarea pe mare a locuitorilor. E o catastrofă. Focul a venit pe la prânz, adus de vânt şi casele au luat foc, animalele au ars de vii.Aici, în peninsula Attica, în care mă aflu eu, este încercuită partea de nord. Autorităţile lucrează foarte bine ca să evite jertfele de vieţi omeneşti”, spune ALIC TUDOREANU, un basarabean stabilit în Grecia:

 

Jumătate din Grecia este devastată de incendii

 

Nimeni nu se gândește acum să evalueze pagubele. Salvarea oamenilor este prioritatea numărul zero și, pentru asta, pompierii, și așa epuizați, de multe ori bat din ușă în ușă, cerându-le oamenilor să plece din calea flăcărilor.

Pompierii români pleacă în Grecia. Comandantul misiunii: „Plecăm 108, vrem să ne întoarcem 108”

Căldura insuportabilă face că totul să ia foc imediat, iar aerul este irespirabil. Este motivul pentru care Ministerul român de Externe a emis o alertă de călătorie în această țară. Cetățenii români aflați în această țară pot cere sprijin la următoarele numere: ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străînătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel