Golabki, varianta poloneză a sarmalelor. Rețeta foarte simplă a gospodinelor și trucuri ca să îți iasă preparatul perfect!

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Golabki, varianta poloneză a sarmalelor. Rețeta foarte simplă a gospodinelor și trucuri ca să îți iasă preparatul perfect! FOTO: captură YouTube @Prosty patent
Golabki, varianta poloneză a sarmalelor. Rețeta foarte simplă a gospodinelor și trucuri ca să îți iasă preparatul perfect! FOTO: captură YouTube @Prosty patent

Golabki sunt rulouri cu varză și carne, tipice Poloniei. Sunt varianta poloneză a sarmalelor românești. Principalele sale ingrediente sunt carnea tocată și sosul de roșii, rulate cu o frunză de varză.

Rulourile de varză poloneză sunt o mâncare clasică reconfortantă care a fost transmisă de la o generație la alta. Denumite gołąbki, rulourile sunt cunoscute și sub denumirea de golumpki și gwumpki. Sub orice nume, sunt considerate un fel de mâncare național și sunt un produs de bază prețuit în fiecare gospodărie. Multe familii poloneze au o rețetă preferată.

Multe țări din Europa Centrală și de Est au o versiune a preparatului. Cehii și slovacii le numesc holubky, în timp ce sârbii și croații le numesc sarma, iar românii sarmale. Unii folosesc cereale diferite, alții optează pentru alte cărnuri, dar toate au aceeași formă și majoritatea acestor versiuni folosesc ca înveliș: frunze de varză. De cele mai multe ori, sosul este cel care îi deosebește.

 

Golabki - Ingrediente

 

o varză 

un kilogram carne tocată de vită și porc, amestec

două gălbenușuri de ou 

100 grame de roșii concentrate 

un praf de piper negru măcinat 

câteva frunze de pătrunjel proaspăt tocat

puțină sare 

200 de grame de orez 

o linguriță de unt 

o ceapă 

trei căței de usturoi

50 grame cuburi de bacon 

500 grame roșii zdrobite

 

Golabki - Mod de preparare

 

Începeți prin a curăța varza. Pentru a face acest lucru, îndepărtați frunzele exterioare. Apoi, pregătiți o oală cu apă clocotită și sare și puneți frunzele de varză înăuntru. Gătiți-le până când devin fragede și netede. 

Între timp, într-un bol, amestecați carnea tocată împreună cu gălbenușurile, roșiile concentrate, piperul, sarea, pătrunjelul și orezul. Pune amestecul deoparte.

Într-o tigaie se încinge untul și se călește ceapa împreună cu usturoiul și baconul până se rumenește bine. Adăugați apoi roșia zdrobită și gătiți aproximativ 20 de minute până se formează un fel de sos de roșii. 

Pentru a forma rulourile, scurgeți bine toate frunzele de varză. Se pune o lingură generoasă de carne în frunza de varză. Rulați cu ajutorul mâinilor și închideți-l cu ajutorul unei scobitori de lemn. 

Adăugați sarmalele într-o oală, una peste alta, bine împachetate. Adăugați un pahar cu apă și acoperiți oala. Gătiți la foc mic timp de o oră, amestecând din când în când. 

Scoateți rulourile din tigaie și serviți-le cu sosul de roșii. Le puteți orna cu puțin pătrunjel proaspăt tocat.

 

Sfaturi și trucuri

 

Puteți înlocui orezul cu un alt tip de cereale precum hrișca. 

În mod normal, aceste rulouri se gătesc în cantități mari în aceeași zi și apoi le puteți încălzi pentru a le mânca în zilele următoare.

 

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel