Ghid de reîntoarcere în țară. Tot ce trebuie să știe românii din Diaspora care vor să revină acasă - DOCUMENT

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

"Ghidul de reîntoarcere în țară" este un document în care românii din Diaspora pot găsi informaţii despre cum poţi reînscrie copii la şcoală în România, despre actele necesare, locuri de muncă şi drepturi sociale şi despre soluţiile disponibile pentru toate problemele cu care s-ar putea confrunta la revenirea acasă.

Deputatul PNL Valentin Făgărăşian, deputat ales în circumscriptia electorală pentru diaspora, a anunţat lansarea ”Ghidului de reîntoarece în ţară” pentru românii plecaţi în străinătate, un instrument util pentru relaţia cu autorităţile statului român.

”O mare parte din românii din diaspora trăiesc printre străini, dar cu gândul că la un moment dat se vor întoarce acasă. Poate când termină copiii şcoala, când termină de ridicat o casă sau chiar când se pensionează - întotdeauna există, acolo undeva în spatele grijilor zilnice, acea speranţă de a se întoarce la locul de care aparţin. Însă, de multe ori, această reîntoarcere este amânată de sentimentul de inadecvare la mediul românesc părăsit acum mulţi ani, de acea teamă de incertitudine.

„Ce voi face odată întors acasă?” - aceasta este întrebarea cea mai frecventă care aduce cu sine îngrijorările procesului de a începe de la zero.

Pentru cei care se simt pregătiţi să se întoarcă acasă, pentru cei care au nevoie de informaţii pentru a face un plan concret şi pentru toţi românii din diaspora care încă îşi caută curajul de a lăsa străinătatea în urmă, am pregătit un ghid care nu este doar util, ci şi un îndemn care dovedeşte că schimbarea este posibilă.

În interiorul ghidului de reîntoarcere în ţară românii pot găsi informaţii despre cum poţi reînscrie copii la şcoală în România, despre actele necesare, locuri de muncă şi drepturi sociale şi despre soluţiile disponibile pentru toate problemele cu care s-ar putea confrunta la revenirea acasă", se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Camerei Deputaților.

DOCUMENT

Cei interesați pot descarcăca ghidul de AICI.

Românii interesaţi de Ghid pot accesa site-ul deputatului: https://valentinfagarasian.com/ghid-reintoarcere/ 

Premierul Ciucă, mesaj pentru românii din Diaspora: "Trebuie să se întoarcă, să muncească în țară. Avem mare nevoie de ei"

 

Guvernul are ca prioritate şi îşi propune prin măsurile adoptate să faciliteze reîntoarcerea în ţară a cât mai multor români aflaţi la muncă în străinătate, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

"Am pus pe lista de priorităţi şi acest obiectiv: să facem în aşa fel încât să determinăm ca mai mulţi români să se întoarcă acasă. Este un obiectiv, este o acţiune pe care trebuie să o facem împreună, este o datorie faţă de cei rămaşi acasă la fel de importantă şi la fel de benefică şi pentru cei care astăzi lucrează afară, şi-au găsit un loc de muncă în altă ţară. Şi cred că este datoria noastră şi menirea noastră să facem ceea ce trebuie aici pentru a-i convinge că România s-a schimbat, România s-a transformat şi România este locul unde s-au născut şi este locul unde trebuie să se întoarcă, unde trebuie să muncească, unde avem atât de mare nevoie de ei", a afirmat Nicolae Ciucă.

Programe pentru românii din Diaspora



Premierul a adăugat că Guvernul a iniţiat deja o serie de programe pentru a da un semn, cât se poate de consistent, de sprijin în beneficiul celor care doresc să revină în ţară.

"Sunt o serie întreagă de programe, unele dintre ele finanţate din bani europeni, prin care stimulăm întreprinzătorii să poată să acceseze aceşti bani şi să vină să deschidă o afacere în România. Nu mai târziu de acum două seri, la Forumul 'România Viitorului' am prezentat programul prin care finanţăm inovaţia şi oferim posibilitatea românilor din străinătate, minţilor luminate care au pasiune şi care au curajul să inoveze, să inventeze (...). Sunt bani de la bugetul de stat. Cred că această alternativă a proiectelor guvernamentale cu cele oferite de mediul de afaceri, de societatea civilă, pot într-adevăr să arate deschiderea şi să arate preocuparea întregii societăţi româneşti pentru a-i determina pe români să vină acasă", a completat Ciucă.

Câți români sunt în străinătate

 

 

Ultimele cifre arată că în străinătate ar putea fi aproximativ opt milioane de români. Cifrele oficiale furnizate de Departamentul Românilor de Pretutindeni arată că oficial peste graniță sunt 5.7 milioane. 

Secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a spus recent că autoritățile "au numărat" 5,7 milioane de români în afara granițelor țării, însă admite că această cifră este "cu siguranță" mai mare, în principal din cauza modului în care țările raportează aceste statistici. 

"În ultimii ani, din 2007 mai exact, migrația românească a crescut puternic în afara granițelor. Astăzi, potrivit celor mai recente date oficiale pe care le avem, pentru că recensământul nu e terminat, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Când spun această cifră, nu numărăm comunitățile istorice", a precizat şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul conferinței "Exploatarea românilor pe piața muncii din Germania - cum pot fi protejați aceștia", organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel