Germania vrea să naționalizeze total compania de gaze

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Guvernul german şi-ar putea majora la peste 50% participaţia deţinută la Uniper şi este deschis la adoptarea unei decizii istorice - naţionalizarea completă a celui mai mare importator de gaze al ţării - pentru a preveni colapsul sistemului energetic, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Uniper a înregistrat pierderi de 12,3 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an şi a trebuit să fie salvată de stat, după ce reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom a forţat compania germană să cumpere gazele de care avea nevoie la preţuri mai mari.

Sursele au explicat că firma are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, după ce beneficiat deja un pachet de sprijin evaluat la aproximativ 20 miliarde de euro. În iulie, Guvernul german a intervenit, inclusiv prin achiziţionarea unei participaţii de 30% în Uniper.

Prioritate pentru Germania



Autorităţile de la Berlin sunt pregătită să injecteze mai mult capital şi să majoreze participaţia peste plafonul de 50%, adaugă sursele.
De asemenea, este luată în discuţie şi o naţionalizare completă, iar compania mamă a Uniper, firma finlandeză Fortum Oyj, va fi implicată în decizie. Discuţiile cu Guvernul finlandez, proprietarul majoritar al Fortum, sunt în derulare, deşi anterior autorităţile germane anunţaseră că nu sunt dispuse să preia participaţia Fortum.

Miercuri, oficialii Uniper au confirmat că una dintre opţiunile discutate este preluarea de către Guvernul german a unei participaţii "semnificative majoritare".

Beate Baron, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania, a refuzat să comenteze.

Miercuri la prânz, acţiunile Uniper înregistrau un declin de 9,6%, în timp ce titlurile Fortum au scăzut cu 0,9%.

Miercuri, oficialii Fortum au precizat într-un comunicat că nu s-au luat decizii "dincolo de cele convenite în pachetul de sprijin din iulie dar sunt luate în considerare soluţii alternative, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel