Germania trimite din nou trupe în Bosnia, o premieră în ultimii 10 ani

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Germania trimite din nou trupe în Bosnia, pentru prima dată după un deceniu.

Germania va trimite trupe în cadrul misiunii UE de menţinere a păcii în Bosnia (EUFOR) pentru prima dată după un deceniu, pe fondul preocupărilor că instabilitatea de pe urma războiului din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest, a decis vineri parlamentul de la Berlin, transmite Reuters.

Bosnia se află la sute de kilometri de lupte, dar se confruntă cu o mişcare separatistă tot mai pronunţată a sârbilor bosniaci despre care analiştii spun că are sprijinul cel puţin tacit al Moscovei.

La câteva zile după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Uniunea Europeană a decis aproape să dubleze numărul soldaţilor EUFOR, de la 600 la 1.100, pentru a împiedica o potenţială instabilitate.

Germania va trimite 50 de militari în cadrul EUFOR, marcând o revenire după retragerea din 2012.

O parte din militarii germani vor activa în două aşa-numite echipe de legătură şi observare, grupuri care sunt răspândite pe teritoriul Bosniei şi funcţionează ca 'senzori' pentru comandamentul EUFOR. Alţi militari germani vor lucra la cartierul general din Sarajevo.

NATO şi oficiali ai UE au avertizat că instabilitatea de pe urma războiului din Ucraina s-ar putea extinde la Balcanii de Vest.

Mandatul actual al EUFOR expiră în noiembrie şi va depinde de Consiliul de Securitate al ONU să decidă o prelungire de încă un an. Există însă preocupări în creştere că Moscova şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica un acord.

EUFOR a înlocuit în 2004 trupele NATO de menţinere a păcii în Bosnia. Forţele sale au ca misiune stabilizarea ţării după conflictul interetnic din anii 1990, soldat cu 100.000 de morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel