Germania naționalizează un gigant al gazelor pe fondul crizei energetice

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Germania naționalizează un gigant al gazelor pe fondul crizei energetice
Germania naționalizează un gigant al gazelor pe fondul crizei energetice

Germania va naționaliza gigantul de gaze Uniper, în încercarea de a asigura aprovizionarea cu energie pe fondul războiului din Ucraina.

În cadrul acestei tranzacții, guvernul german va prelua o participație de 98,5% în cadrul firmei, la un cost de 8,5 miliarde de euro (7,4 miliarde de lire sterline).

 

Germania este cel mai mare importator european de gaz rusesc

 

Germania este cel mai mare importator european de gaz rusesc și a fost deosebit de presată de reducerea livrărilor de către Rusia în ultimele luni.

Directorul general Klaus-Dieter Maubach a declarat că această tranzacție va contribui la rolul Uniper de "furnizor de energie critică pentru sistem".

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, aceasta furniza Europei aproximativ 40% din gazele sale naturale, iar ca răspuns la sancțiunile occidentale a tăiat treptat livrările.

La începutul acestei luni, Rusia a întrerupt livrările prin conducta Nord Stream 1, susținând că sunt necesare reparații, dar ulterior a declarat că fluxul nu va fi reluat până când nu vor fi ridicate sancțiunile.

 

Uniper este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Germania

 

Uniper, care operează centrale pe gaz, cărbune și hidrocentrale în Europa și care este în prezent controlată de compania energetică de stat finlandeză Fortum, este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Germania.

În ultimele luni, a fost nevoită să înlocuiască livrările rusești cu alternative de pe piața liberă, unde prețurile au crescut vertiginos.

Fortum a declarat că Uniper a acumulat pierderi de aproape 8,5 miliarde de euro (7,4 miliarde de lire sterline) din cauza gazelor "și nu poate continua să își îndeplinească rolul de furnizor esențial de securitate a aprovizionării în calitate de companie privată".

"Rolul gazului în Europa s-a schimbat fundamental de când Rusia a atacat Ucraina, la fel ca și perspectivele unui portofoliu cu o pondere mare de gaze", a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo, într-o declarație.

"Ca urmare, scenariul de afaceri pentru un grup integrat nu mai este viabil".

 

Guvernul este de acord să preia o participație de 30% din Uniper ca parte a unui acord de salvare 

 

Unele active din Rusia vor trece, de asemenea, sub controlul Germaniei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că încă se decide ce se va face cu ele.

La începutul acestei luni, a intrat, de asemenea, în discuții cu un alt mare furnizor de gaze, VNG, cu privire la un posibil pachet de salvare.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că naționalizarea Uniper a fost un pas "necesar" care va contribui la "asigurarea securității aprovizionării pentru Germania", conform BBC News.

 

Germania a reușit să își umple instalațiile de stocare a gazelor la peste 90% din capacitate înainte de iarnă.

 

"Acest lucru înseamnă că, în ansamblu, am făcut față destul de bine situației", a spus el. "Dar pentru Uniper, situația a devenit semnificativ mai dramatică și semnificativ mai rea".

O suprataxă pentru gaz de 2,4 cenți de euro pe kilowatt oră va intra, de asemenea, în vigoare la 1 octombrie și va rămâne în vigoare până în aprilie 2024.

Această taxă aplicată consumatorilor va asigura viabilitatea furnizorilor de energie din țară.

"Statul va... face tot ceea ce este necesar pentru a menține companiile stabile pe piață în orice moment", a spus el.

La începutul lunii septembrie, Germania a introdus o serie de măsuri menite să reducă consumul de energie și să prevină penuria de energie în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel