Germania, față în față cu cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani: transporturile vor fi date peste cap complet

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Grevă în transportul din Germania
Grevă în transportul din Germania

Germania se pregătește de greva de transporturi de luni, care poate afecta grav această industrie și întreaga țară. Sindicatele speră să obțină un avantaj în următoarele negocieri salariale. Angajații din transporturile germane doresc măriri salariale care să reflecte inflația ridicată, în timp ce autoritățile au oferit mult mai puțin.

Germania se pregătește de o mișcare de protest rar întâlnită în interiorul celei mai mari economii a zonei euro. Dirk Engelhard, președintele Asociației Transportatorilor, a declarat că greva de luni va perturba activitatea șoferilor de camioane și a sugerat ministrului federal al transporturilor, Volker Wissing, să ridice interdicția de circulație pentru camioane în această duminică.

Sindicatele Verdi și sindicatul feroviar au anunțat o grevă de avertisment la nivel național în sectorul transporturilor. Aceasta este cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani în Germania și va bloca transportul feroviar, aproape toate aeroporturile, căile navigabile și porturile germane, precum și serviciile autostrăzilor.

În acest fel, sindicatele își intensifică presiunea asupra guvernului federal și a autorităților locale.

Înainte de a treia rundă de negocieri, Verdi și Asociația Funcționarilor Publici cer o creștere salarială de 10,5%, dar cel puțin 500 de euro pentru angajații din sectorul public. În cadrul celei de-a doua rundă de negocieri, la finele lunii februarie, angajatorii au oferit o creștere salarială totală de cinci procente, în două etape și plăți unice în valoare totală de 2.500 de euro. Oferta a fost respinsă de sindicate.

Salariul mediu în Germania

 

Salariul mediu în Germania variază foarte mult, în funcție de industrie, regiune și gen. Cât câștigă în medie germanii și cum se calculează

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, salariul mediu în Germania este 49.200 de euro brut pe an.

Totuși, este important să menționăm că această medie poate fi influențată de salariile mari din domenii precum IT, finanțe sau inginerie, iar salariile în alte domenii pot fi semnificativ mai mici. De asemenea, salariile pot varia în funcție de regiunea din Germania în care se află locul de muncă.

Conform Institutului de statistică german, salariul mediu brut în aprilie 2022, era de 4.105 euro, ceea ce înseamnă un venit net de aproximativ 2.600 de euro.  

Impozitul pe salariu este progresiv. Începe de la 1% și poate ajunge la 42% și chiar 45% în cazul salariilor foarte mari. De exemplu, dacă salariul anual este sub 10.347 euro, nu plătești impozit. La venituri între 10.347 și 58.596 de euro se aplică o cotă între 14 și 42%.

Un alt aspect important e că în funcție de câștiguri, dar și de statutul marital (căsătorit, necăsătorit, divorțat, cu sau fără copii), sunt stabilite mai multe clase de impozitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel