Gazprom a decis să reducă livrările de gaze către Franţa

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Compania rusă Gazprom a decis să reducă livrările de gaze către Franţa, pe fondul unui dezacord cu grupul Engie, în ce priveşte aplicarea contractelor.

Anunţul a fost făcut de gigantul energetic francez, care a fost informat de Gazprom prin intermediul unei scrisori.

Livrările de gaze ruseşti către compania Engie au scăzut considerabil de la începutul războiului din Ucraina, ajungând să aibă la sfârşitul lunii trecute o pondere de doar 4% din totalul achiziţiilor destinate refacerii stocurilor, precizează grupul francez, care dă asigurări că a luat măsuri suficiente pentru a-şi alimenta clienţii, chiar şi în situaţia în care ruşii ar opri brusc întregul flux.

Săptămâna trecută, Franţa anunţa că a ajuns la peste 90% grad de umplere a capacităţilor sale de stocare a gazelor pentru la iarnă. Guvernul afirmă că obiectivul fixat de 100% va fi atins în doar câteva zile, astfel încât să fie evitat orice risc dacă ruşii vor tăia de tot livrările către Franţa.

Gazprom a decis să reducă livrările de gaze către Franţa

 

Premierul Elisabeth Borne făcea ieri apel la întreprinderi să se pregătească inclusiv pentru raţionalizarea consumului energetic, prioritară fiind aprovizionarea populaţiei. Preşedintele Emmanuel Macron a convocat pentru vineri un Consiliu de Apărare Extraordinar, dedicat crizei energetice, cu participarea premierului şi a miniştrilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

De la începutul războiului din Ucraina, Gazprom a redus constant exporturile către Europa, invocând diverse motive, iar de mâine se pregăteşte să suspende pentru trei zile livrările prin conducta Nord Stream 1, pentru aşa-numite lucrări de mentenanţă. Toate aceste probleme în aprovizionare au dus la creşterea preţurilor, care au atins săptămâna trecută noi recorduri. Criza de pe piaţa energiei va face săptămâna viitoare tema unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor europeni ai energiei, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel