Gabriel Leş, mesaj HALUCINANT: "Entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de acţiunile prin care compania olandeză Damen "încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncţionale".

El a scris, miercuri, pe Facebook, că, prin acest demers, "entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României".

În postarea sa, Gabriel Leş vorbeşte despre un "adevărat război juridic" şi "de uzură" pe care companiile străine le duc cu România. El a atras atenţia Olandei că, deşi s-a opus intrării României în Schengen, "prin obstrucţionarea programului de dezvoltare şi modernizare a forţelor navale române a mers prea departe".

"Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuţie consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianţei. Deşi, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanţa de fond, contestaţia prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncţionale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunţând deja că va înainta recurs. Putem înţelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, şi ale Alianţei deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-şi periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucţionarea programului de dezvoltare şi modernizare a forţelor navale române îi spunem că a mers prea departe", a afirmat ministrul Apărării.

Totodată, ministrul Leş a menţionat că "România militează pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic al Alianţei, ca o reacţie firească de adaptare la evoluţiile mediului regional de securitate", dar şi faptul că "ţara noastră şi-a înţeles rolul într-un spaţiu geopolitic atât de complex şi provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuţii şi capabilităţi".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel