Franța: Toţi afganii care au părăsit Kabulul sunt verificați de către serviciile de securitate franceze

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Franța. Un român a ucis un tânăr de 18 ani și a rănit altul într-un atac cu un cuțit la mall: „Nimic nu justifică un astfel de gest!” - VIDEO
Franța. Un român a ucis un tânăr de 18 ani și a rănit altul într-un atac cu un cuțit la mall: „Nimic nu justifică un astfel de gest!” - VIDEO

Unul dintre cei cinci afgani puşi sub supraveghere după repatrierea lor în Franţa a fost plasat în arest preventiv, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, citat de AFP.

Bărbatul face parte din anturajul ”unui afgan care a ajutat la evacuarea cetăţenilor francezi, a persoanelor care au lucrat pentru Franţa în cadrul evacuării ambasadei într-un moment incredibil de tensionat şi care probabil a salvat vieţi”, a precizat Attal într-o intervenţie la postul de televiziune BFMTV, transmite Agerpres.

Acesta din urmă, principalul profil supravegheat, ”ar fi avut o legătură cu talibanii la un moment dat, care rămâne de definit”, a adăugat Gabriel Attal, menţionând că o ”investigaţie este în curs de desfăşurare”.

Individul a fost reţinut şi plasat în arest preventiv luni după-amiază pentru încălcarea ”măsurii individuale de control administrativ şi de supraveghere” (Micas), a indicat Parchetul din Paris.

El a ieşit doar ”câteva minute din zona unde DGSI (Serviciul de informaţii francez) i-a cerut să rămână”, a precizat ministrul de interne Gerald Darmanin pe Franceinfo, asigurând că ”nu există lacune” în supravegherea afganilor repatriaţi în Franţa.

 

Toți sunt verificați de serviciile de securitate



”Am dorit ca toţi afganii care au părăsit Kabulul să treacă prin baza militară franceză din Abu Dhabi” pentru a face obiectul de verificări de către serviciile de securitate franceze, a explicat el. ”Îi cunoaştem pe toţi cei care au sosit pe teritoriul nostru, aduşi de armata franceză”, a adăugat el.

La sosirea lor în Franţa după repatrierea de la Kabul, cinci afgani au fost notificaţi în weekendul trecut cu privire la Micas, o măsură prevăzută în cadrul legislaţiei antiteroriste, aflând-se sub supravegherea DGSI (Direcţia Generală de Supraveghere Internă).

Printre ei, bărbatul care ”a ajutat foarte mult la evacuarea ambasadei Franţei”, aşa cum a explicat ministrul Darmanin luni pentru AFP. Născut în 1995, el şi-a recunoscut apartenenţa la mişcarea talibană şi a recunoscut că a purtat arme în timp ce era responsabil de un punct de control taliban la Kabul.

Ceilalţi patru, inclusiv cel plasat în arest preventiv luni, au legătură cu bărbatul care a ajutat la evacuarea ambasadei Franţei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez a asigurat că executivul ”nu va risca cu securitatea francezilor”. ”Sunt utilizate toate mijloacele pentru a-i controla pe care care vin pe teritoriul nostru”, a declarat Attal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel