Franţa. Parlamentul prelungeşte o serie de măsuri controversate

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Parlamentul francez a adoptat joi prelungirea până la finalul lui iulie 2021 a măsurilor controversate din legea antiteroristă adoptată în 2017, numită 'Silt', informează AFP.

''Vizite domiciliare'', măsuri individuale de control, instaurarea unui perimetru de securitate şi închiderea lăcaşurilor de cult: aceste măsuri experimentate în ultimii trei ani sunt denunţate de către apărătorii libertăţilor publice, care acuză că ele sunt inspirate direct din starea de urgenţă.

Acest regim a fost pus în practică în seara atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, până la adoptarea legii privind securitatea internă şi lupta contra terorismului (Silt) în 2017.

Textul votat de parlamentarii francezi prevede extinderea până la 31 decembrie 2021, cu titlu experimental, a tehnicii 'algoritm' în materie de informaţii, inclusă în legea privind 'informaţiile', adoptată în iulie 2015.

 

Parlamentul francez a adoptat prelungirea măsurilor



Guvernul a anunţat că acest text tranzitoriu este o prefaţă la ''noul proiect de lege care va fi ocazia de a dezbate pe fond aceste subiecte'' în prima jumătate a anului viitor, potrivit lui Marlene Schiappa, ministru delegat pentru afaceri interne.

În opinia Marlenei Schiappa, dispoziţiile legii 'Silt' rămân ''absolut de actualitate'' întrucât ameninţarea jihadistă a sporit brusc odată cu decapitarea profesorului Samuel Paty, la jumătatea lui octombrie în apropiere de Paris, şi cu triplul asasinat de la o bazilică din Nisa, două săptămâni mai târziu.

Schiappa a spus că aceste măsuri combină ''eficacitatea acţiunii antiteroriste şi protejarea libertăţilor''.

De la intrarea în vigoare a legii 'Silt' au fost create 603 perimetre de securitate, au fost închise opt moschei sau săli de rugăciune şi au fost luate 351 de ''măsuri individuale de control administrativ şi supraveghere''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel