Franţa decretează stare de urgenţă sanitară în mai multe teritorii de peste mări

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Fotografie creată de Edward Jenner, de la Pexels
Fotografie creată de Edward Jenner, de la Pexels

Guvernul francez a decretat miercuri starea de urgenţă sanitară în mai multe teritorii de peste mări, printre care Guadelupa şi Guyana, din cauza 'creşterii considerabile' a numărului de cazuri de COVID-19 sub efectul variantei Omicron a coronavirusului, transmite AFP.

Sunt vizate, de asemenea, Mayotte, Saint-Martin şi Saint-Barthélemy. Două dintre teritoriile de peste mări ale Franţei, Réunion şi Martinica, se află deja în starea de urgenţă sanitară de la 27 decembrie, o procedură care le permite 'prefecţilor să ia măsuri de interzicere a deplasărilor în afara domiciliului', scrie Agerpres. 

'Ţinând cont de capacităţile spitaliceşti din aceste teritorii şi de acoperirea vaccinală a populaţiei lor, valul epidemic actual de COVID-19 constituie o catastrofă sanitară ce pune în pericol (...) sănătatea populaţiei', afirmă decretul prezentat în şedinţa de guvern.

În Guadelupa, spre exemplu, rata de incidenţă a fost marţi de 1.820, în creştere cu 549% pe şapte zile, precizează textul menţionat.

Arhipelagul este zguduit de o lună şi jumătate



Arhipelagul este zguduit de o lună şi jumătate de o contestare socială, mai ales împotriva obligaţiei de vaccinare impuse personalului de îngrijire şi pompierilor.

În Guadelupa, doar 40% din populaţie primise cel puţin o doză de vaccin până la sfârşitul anului trecut. În Guyana, procentul era de 31%.

'Cu acest nivel de acoperire vaccinală, riscurile de a dezvolta forme grave ale bolii sunt puternic crescute şi ar putea conduce rapid la o saturare a structurilor spitaliceşti', se spune în decret.

Presiunea pe spitale, foarte puternică



Presiunea pe spitale este deja 'foarte puternică în Guyana, unde rata de ocupare a paturilor la terapie intensivă depăşeşte cu 190% capacitatea iniţială'.

În Guadelupa, ea se 'apropie de 80%', într-un context în care situaţia din Franţa metropolitană, afectată de o explozie a infectărilor cu Omicron, 'limitează semnificativ capacităţile de trimitere de întăriri sau organizarea de evacuări sanitare', se menţionează în decretul guvernamental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel