Franţa cere redeschiderea frontierelor interne ale UE. AVERTISMENT pentru ţările care vor pune cetăţeni francezi în carantină

Andreea Cosma |
Data publicării:

Guvernul francez a anunţat joi ridicarea, începând cu 2 iunie, a unei mari părţi a restricţiilor impuse populaţiei pe fondul diminuării propagării noului coronavirus şi a pledat pentru redeschiderea, de pe 15 iunie, a frontierelor interne ale UE, relatează AFP.

"Libertatea va deveni în sfârşit regula şi interdicţia va constitui excepţia", a declarat prim-ministrul Edouard Philippe, anunţând a doua fază a planului de ieşire din izolare a ţării.

Prima dintre aceste libertăţi, cea de a circula, întrucât deplasările erau limitate la o rază de 100 km, în vigoare de pe 11 mai, va fi ridicată.

Barurile, cafenelele şi restaurantele, închise de la jumătatea lui martie, vor putea redeschide şi ele, dar în anumite condiţii.

De exemplu, există obligaţia ca la o masă să se aşeze maximum zece persoane, între mese trebuie să existe o distanţă minimă de un metru, iar personalul trebuie să poarte măşti, ca de altfel şi clienţii, atunci când se deplasează.

În Paris şi în regiunea sa, numai terasele acestor unităţi de alimentaţie publică vor putea fi redeschise. În baruri, va fi interzis ca clienţii să consume băuturi în picioare.

Pe 2 iunie, muzeele şi monumentele vor fi redeschise pe întreg teritoriul, inclusiv la Paris. Portul măştii va fi obligatoriu.

În spaţiul public, adunările vor fi limitate la maximum zece persoane.

"Virusul este încă prezent în diverse grade pe întreg teritoriul. Viteza sa de propagare este în acest stadiu sub control", şi-a exprimat satisfacţia prim-ministrul, care a făcut însă apel la francezi să continue să dea dovadă de prudenţă şi responsabilitate.

Pe 22 iunie, aceste măsuri vor fi reevaluate pentru a treia fază de ieşire din izolare.

 

Franţa cere redeschiderea frontierelor UE

 

Prim-ministrul s-a declarat, de asemenea, favorabil, redeschiderii frontierelor interne ale UE începând cu 15 iunie, fără măsuri de carantină pentru călători.

"Vom aplica reciprocitatea" dacă vreodată anumite ţări impun carantina cetăţenilor francezi, a avertizat el totuşi.

În ceea ce priveşte frontierele externe ale Europei, urmează a fi luată o decizie colectivă, după 15 iunie.

Aeroportul parizian Orly, închis de pe 31 martie, va relua zborurile comerciale de pe 26 iunie.

În context, prim-ministrul Edouard Philippe a declarat că aplicaţia pentru trasarea contacţilor bolnavilor de coronavirus va fi disponibilă de la 2 iunie. Aşa-numită aplicaţie "StopCovid" a fost aprobată miercuri seară de camera inferioară a parlamentului francez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel