Franța ar putea urma exemplul Italiei și să blocheze transporturile de vaccinuri

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
vaccin
vaccin

Franța a declarat vineri că ar putea urma exemplul Italia și să blocheze transporturile de vaccin Covid-19, relatează CNN.

Comentariile ministrului francez al sănătății, Olivier Véran, au apărut a doua zi după ce Roma a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca în Australia, într-o escaladare dramatică a unei dispute între bloc și compania producătoare de medicamente.

"Desigur, înțeleg ce a făcut Italia", a spus Véran în timpul unui interviu acordat vineri. "Am putea face același lucru."

Un purtător de cuvânt al premierului italian Mario Draghi a declarat pentru CNN că Italia și Comisia Europeană au convenit asupra acțiunii. Este pentru prima dată când astfel de măsuri sunt utilizate în UE pentru vaccinuri. Lanțul de aprovizionare al AstraZeneca include o fabrică în Anagni, Italia.

"Discutăm îndeaproape cu italienii, precum și cu toți partenerii noștri europeni pentru a avea o abordare europeană în această privință", spune Véran.

"Încă din prima zi, Franța a crezut într-o abordare comună europeană", a adăugat el.

 

„Realitatea este că Uniunea Europeană este un exportator major de doze de vaccin”

 

La sfârșitul lunii ianuarie, o luptă publică și acerbă a izbucnit între UE și AstraZeneca cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului, după ce compania a informat blocul că va furniza în martie mai puține doze decât s-a convenit.

Ulterior, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri care conferă statelor membre puterea de a restricționa exportul de vaccinuri în afara blocului, în anumite situații. Italia a invocat întârzierile în furnizarea vaccinului către Italia și UE și a menționat că Australia nu este considerată de către UE o națiune „vulnerabilă” în fața Covid-19.

"Mesajul este foarte clar ... că ne așteptăm ca firmele cu care Uniunea Europeană a semnat acorduri să facă tot posibilul pentru a respecta contractele de livrare pe care le au cu statele membre", a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Uniunii Europene.

El a adăugat: „Realitatea este că Uniunea Europeană este un exportator major de doze de vaccin”.

 

5,5% din populația UE a primit o primă doză de vaccin

 

Vicepreședintele executiv pentru comerț al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a discutat problema cu omologul său australian Dan Tehan.

Doar 5,5% din populația UE, de 447 milioane, a primit o primă doză de vaccin, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Doar unul din trei lucrători din domeniul sănătății din Franța a fost vaccinat iar spitalele din toată țara sunt sub presiune puternică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel