Franţa. Premierul Jean Castex, atenţionare pentru cetăţeni: "COVID-19 nu este în vacanţă"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Jean Castex
Jean Castex

Prim-ministrul francez Jean Castex le-a cerut luni concetăţenilor săi şi serviciilor publice să-şi menţină vigilenţa în faţa COVID-19, care arată semne de recrudescenţă în ţară, pentru a evita o 'reintrare în izolare generalizată', avertizând că noul coronavirus 'nu este în vacanţă', potrivit Reuters şi AFP.

'Nu trebuie să lăsăm garda jos', a insistat Castex într-o întâlnire cu presa la Lille (oraş în nordul Franţei), unde măştile sunt de acum obligatorii în unele 'locuri publice deschise' - precum zone pietonale şi parcuri - la fel ca în alte localităţi din ţară.

'Virusul nu este în vacanţă şi nici noi nu suntem', a remarcat premierul, adăugând că este vital ca Franţa să evite o altă intrare în izolare la nivel naţional.

Nisa, oraş din sudul Franţei, a impus de asemenea de luni purtarea măştilor în multe zone în aer liber, inclusiv în unele părţi ale celebrei Promenade des Anglais, un popular loc turistic de-a lungul Mării Mediterane.

'Trebuie să ne protejăm împotriva acestui virus, mai ales fără a opri viaţa economică şi socială, adică evitând perspectiva unei reintroduceri a izolării generalizate', a explicat el.

În unele regiuni franceze 'se constată o creştere a cifrelor epidemiologice, ceea ce ar trebui să ne facă să fim mai atenţi ca oricând', a insistat Castex, care nu a răspuns la nicio întrebare din partea presei. El a salutat efectuarea a 14.000 de teste pentru noul coronavirus deja la Lille, care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2.

'Îndemn fiecare francez să rămână foarte vigilent, deoarece lupta împotriva virusului depinde desigur de stat, de comunităţile locale, de instituţii, dar şi de fiecare dintre noi', a insistat Castex.

Discursul autorităţilor franceze a evoluat de-a lungul săptămânilor (şi odată cu noile date ştiinţifice), plecând de la o mască 'inutilă în stradă' până la purtarea obligatorie a acesteia în toate locurile publice închise, începând cu 20 iulie, şi de acum în unele spaţii deschise.

Ele justifică portul măştii în spaţii deschis prin dovezi potrivit cărora SARS-CoV-2 se transmite prin suspensii de particule fine aflate în aer (aerosoli) şi nu doar prin salivă sau mucus.

Masca este obligatorie în locuri publice în 69 de municipalităţi din departamentul Mayenne (vest) , unde indicatorii 'confirmă circulaţia activă a virusului'.

Oraşele franceze Biarritz, Bayonne, Saint-Malo, Le Touquet, Orléans şi de acum şi Nisa au impus purtarea măştii în spaţii deschise, în centru sau în pieţe.

Franţa se situează pe locul şapte în lume după numărul de decese din cauza COVID-19, cu puţin peste 30.260 de morţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel