Francezii, printre cei mai reticenţi cetăţeni din lume la propunerea vaccinării anti-COVID (studiu)

Andreea Cosma |
Data publicării:
vaccin_covid_19
vaccin_covid_19

Doar patru francezi din zece vor să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit unui sondaj difuzat marţi şi care plasează Franţa pe primul loc printre ţărilor refractare, devansând Rusia şi Africa de Sud, informează AFP.

Franţa, unde campania de vaccinare tocmai a început, 40% dintre persoanele intervievate ar accepta să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit acestui studiu al Ipsos Global Advisor, în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Procentul este mult mai mic în raport cu sondajul lor precedent publicat în octombrie, când 54% dintre francezi erau dispuşi să se vaccineze, şi mai ales în raport cu sondajul din august, când 59% de francezi doreau să se vaccineze.

Franţa nu este singura ţară în care intenţia populaţiei de a se vaccina este relativ scăzută. Astfel, potrivit sondajului Ipsos Global Advisor, doar 43% dintre ruşi sunt gata să se vaccineze şi doar 53% dintre sud-africani. Urmează Japonia (60%), Italia şi Spania (62%), apoi Germania (65%).

La polul opus, China se află în fruntea ţărilor unde persoanele intervievate sunt cel mai dispuse să se vaccineze (80%), devansând Brazilia (78%) şi Regatul Unit (77%), aceasta din urmă începându-şi campania de vaccinare pe 8 decembrie.

SUA, unde a demarat o imensă campanie de vaccinare, sunt singura ţară unde intenţia de vaccinare este în creştere: 69% în prezent, comparativ cu 64% în octombrie.

În ţările participante la sondaj, motivul principal al refractarilor este frica faţă de efectele secundare (80% în Coreea de Sud, 76% în Japonia şi 72% în Franţa). Dubiile asupra eficienţei constituie a doua cauză în numeroase ţări.

Vine apoi opoziţia generală faţă de vaccinuri, pe care o manifestă circa un sfert din populaţia intervievată în Rusia (26%) şi în Africa de Sud (23%), însă mai puţin de 10% în Coreea de Sud (7%), Japonia (8%) şi China (9%). În Franţa, 14% dintre persoanele intervievate s-au declarat anti-vaccinuri în general.

Sondajul a fost realizat în 15 ţări pe o platformă online a Ipsos Global Advisor, în perioada 17-20 decembrie, pe un eşantion de 13.542 de adulţi, cu vârste între 18 şi 74 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel