Franța. Macron denunță "scene de război" la PROTESTUL MASIV

Proteste în Franța. Emmanuel Macron denunță "scene de război".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni, în şedinţa de guvern, ''scenele de război'' care au avut loc ''uneori'' în timpul manifestaţiilor ''vestelor galbene'' la sfârşitul săptămânii trecute, mai ales pe Champs-Elysée, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux.

''Nu trebuie subestimat impactul asupra spiritelor, atât în Franţa, cât şi în străinătate, cu scene uneori de război pe care multe media le-au transmis din nou în Franţa şi în străinătate'', a declarat Macron, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt.

''Este dificil de explicat că, uneori, anumiţi aleşi sau formatori de opinie pot avea o oarecare complezenţă faţă de aceşti turbulenţi, minoritari - reamintesc acest lucru -, dar totuşi prezenţi'', a adăugat el.

Luni, parchetul din Paris a anunţat că pentru 28 de persoane a fost prelungit arestul preventiv şi că 47 au fost deja prezentate justiţiei din cele 103 reţinute în cursul violenţelor de sâmbătă, ocazionate de a doua zi de mobilizare naţională a ''vestelor galbene''.

Potrivit unei surse judiciare, cei trimişi în faţa tribunalului sunt acuzaţi de ''participare la o adunare formată în vederea comiterii de violenţe sau distrugeri'', unii fiind acuzaţi şi de ''violenţe voluntare împotriva unei persoane depozitare a autorităţii publice'', ''ultraj, rebeliune, ameninţare cu moartea'' sau ''posesie de bunuri furate''.

Potrivit unui comunicat publicat luni, a fost creată o ''delegaţie'' de opt ''comunicatori oficiali'' ai ''vestelor galbene'' pentru a iniţia o ''luare de contact serioasă şi necesară'' cu autorităţile şi a prezenta o serie de revendicări.

După o consultare a simpatizanţilor pe Facebook, delegaţia adresează ''două propuneri principale'' guvernului: ''revizuirea în jos a tuturor taxelor'' şi crearea unei ''adunări cetăţeneşti'' pentru a dezbate tranziţia ecologică, ''luarea în calcul a vocii cetăţenilor'' sau creşterea puterii de cumpărare.

''Unica voinţă a ansamblului acestor propuneri este să fie supuse unui referendum popular'', adaugă textul, publicat cu o zi înaintea unei intervenţii a preşedintelui Macron vizând detalierea şi explicarea unui ''pact social'' în vederea tranziţiei ecologice.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

8 mar 2021, 07:27 in Știri
Horoscop, luni, 8 martie 2021

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy