Franța condamnă otrăvirea lui Navalnîi: "Utilizare șocantă și iresponsabilă a agentului Noviciok"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Franţa a condamnat "utilizarea şocantă şi iresponsabilă" a unui agent neurotoxic de tip Noviciok împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, după publicarea rezultatelor analizelor efectuate în Germania care îi demonstrează folosirea, relatează AFP. 

"Vreau să condamn în termenii cei mai puternici utilizarea şocantă şi iresponsabilă a unui astfel de agent", a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, într-un comunicat.

"Ţinând cont de statutul politic al dlui Navalnîi în Rusia, agresiunea împotriva lui suscită întrebări puternice. Este responsabilitatea autorităţilor ruse să răspundă la ele", a adăugat ministrul francez al afacerilor externe.

"Franţa este în legătură strânsă cu autorităţile germane, precum şi cu partenerii săi, pentru a se coordona privind răspunsul care trebuie dat", a mai precizat el, în contextul în care Moscova se confruntă cu un val de indignare din partea puterilor occidentale.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit "probe fără echivoc" că opozantul rus a fost victima unei otrăviri "cu un agent neurotoxic de tip Noviciok", potrivit guvernului german.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, autor al unor materiale care denunţă corupţia elitelor ruseşti care sunt larg distribuite pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârşitul lui august dintr-un spital din Siberia într-unul din Berlin.

"Utilizarea armelor chimice, în orice loc, în orice moment, de către oricine şi în orice circumstanţe este inacceptabilă şi contravine normelor internaţionale împotriva utilizării acestor arme", a mai precizat Le Drian în comunicatul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel