EXCLUSIV  Fosta purtătoare de cuvânt a guvernului, o pasiune inedită – mașinile eco-friendy. Îi are alături pe tenismena Mihaela Buzărnescu și pe naistul Nicolae Voiculeț

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Camelia Spătaru, fost jurnalist la Pro Tv și purtător de cuvânt al guvernului Tăriceanu, în prezent vicepreședinte al Asociației Române pentru Relații Publice și mare iubitoare de natură și mediu sănătos, este organizatoarea marșului mașinilor eco-friendy (electrice și hybrid), care are loc sâmbătă și începe în parcarea Bibliotecii Naţionale a României, de la ora 10.00. Cu alte cuvinte de mașini nepoluante, de transport prietenos cu cetățenii.

Cum a ajuns fosta purtătoare de cuvânt a guvernului să fie pasionată de mașini eco-friendly, biciclete și orice mijloace de transport nepoluant, ne spune chiar ea într-un interviu în exclusivitate pentru STIRIDIASPORA.

Rep . Sâmbătă, la ora 10, se dă startul Marșului mașinilor eco-friendy (electrice și hybrid). Spune-ne ce se petrece la eveniment.

Camelia Spătaru: Sâmbăta facem un mic exerciţiu: cum ar fi să nu poluăm ? Sau cel puţin, să nu poluam atât de mult. Practic, ne acomodăm cu ideea că transportul viitorului e electric şi vom testa senzaţia de a sta la volanul unei astfel de maşini. Vom avea cam toate tipurile de maşini electrice şi hibrid  de pe piaţă,  în acest moment, cu câteva excepţii.  Îmi doresc ca la un eveniment viitor, peste ceva timp, să putem aducem chiar şi o maşină autonomă, o altă modalitate de transport pentru viitor. Deocamdată, însă, rămânem la electrice, hibrid, cng. Dar, la eveniment avem şi Marşul WE BIKE ROMÂNIA, care înseamnă biciclete, trotinete, hoverbard etc...Inclusiv Xmera, prototip de bicicleta electrică, inovaţie românească, prezentată la cel mai tare salon de inventica tehnlogica de la Las Vegas acum 3 luni. Aşadar, vă invit la două marşuri: maşini şi biciclete. Toate ecoJ.

Rep. Este foarte sănătos, e adevărat, să ai o mașină nepoluantă, dar și costisitor.

C.S. Da, maşinile electrice sunt considerate puţin cam scumpe pentru buzunarul nstru. Dar, să ştii că am făcut şi noi, acasă, nişte calcule, şi să ştii că „ îţi scoţi banii”, cum se spune în cam 5-6 ani. Şi rămâi cu o maşină care nu te costă J . Noi am făcut experiementul, am văzut cum e să încarci  astfel de maşină la priza de acasă, crede-mă, e fain. Între timp se face şi infrastructura, unul dintre partenerii noştri, de exemplu, are un plan ambiţios de 2500 de staţii. Mai sunt şi alte proiecte, aşa că, în scurt timp, chestiunea staţiilor de încărcare se va rezolva. Iar în câţiva ani, şi preţul maşinilor va scădea, e firesc. Şi, uite cum, încet-încet, trecem pe electric şi mai protejăm puţin natura, pentru că ne uitam zilnic în jur şi vedem efectele schimbărilor climatice, ca rezultat al unei poluări excesive, inclusiv în trafic.

În ceea ce priveşte bicicletele şi trotinetele, e cel mai simplu mijloc de transport, cel mai nepoluant, dar şi sănătos.

Rep. Cine se află printre participanții din acest an?

C.S. Ne-am bucurat anul trecut să avem ca invitați dincolo de producători și de dealeri, personalități care ni s-au alăturat, şi amintesc pe Mihaela Buzărnescu  Florin piersic junior , pianistul Alexandru Tomescu, pe jurnalista Andreea Marinescu,  Claudiu Lucaci, ca să amintesc doar câţiva.   Anul acesta sperăm să ajungă din nou Mihaela Buzărnescu, îi vom avea pe Eduard Grosu , cel mai bun ciclist al momentului și Adi Marcu,  campioni României la ciclism la seniori și juniori, pe Benny Adegbuyi, numărul 1 al României la în kickboxing –si numărul 3 în lume,  pe Ania ca el și Ionel Achiriloaie , cei mai buni schiori ai momentului din România, naistul Nicolae Voiculeț dar și mulți alții,  din alte domenii , ni se vor alătura. Important este să dăm semnal că înţelegem , conştientizam faptul că fiecare poate face ceva, prin propriul exemplu.

Rep. Camelia, cum se explică noua ta pasiune pentru un mediu sănătos, pentru mașini prietenoase cu mediul?

C.S. Te izbesc câteodată drept în față cifrele pe care le auzi în legătură cu oamenii care mor anual din cauza  poluării, inclusiv a celei din trafic. Un comisar european spunea anul trecut că în România mor anual 23000 de oameni din cauza poluării ! Și atunci îți dorești să faci și tu ceva ca să împiedici să se mai întâmple asta, mai ales că ne stă cât de cât la îndemână, dacă dăm fiecare unu un mic exemplu personal.

Românii încep să prindă gustul mașinilor nepoluante

Numărul mașinilor electrice noi care au ajuns la Registrul Auto Român (RAR) este cu 50% mai mare în primele șase luni ale acestui an, față de întreaga perioadă a anului trecut.  Potrivit reprezentanților RAR, din ce în ce mai mulți români cer eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) pentru mașini electrice sau hibride.

În primele șase luni ale acestui an, 3.513 vehicule hibride noi și 1.562 rulate s-au înregistrat în evidențele RAR.

În aceeași perioadă s-au înregistrat 1.503 vehicule electrice noi și 97 rulate.

Dacă în 2018 au venit la Registrul Auto Român 8.117 vehicule electrice și hibride, în prima jumătate a acestui an numărul lor a ajuns deja la 6.675.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel