Fost director INTERPOL, declaraţii despre anchetele din cazul Caracal: "Nu e NORMAL". Ce spune despre trecutul lui Gheorghe Dincă, în Italia

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Cestorul Paolo Sartori, fost Director Interpol pentru Europa de Est, a făcut câteva precizări în legătură cu tragicul caz de la Caracal şi a descris cum se procedează în alte state dacă există suspiciuni de trafic de persoane.

Paolo Sartori a comentat suspiciunile potrivit cărora Alexandra ar fi victima unei reţele de trafic de persoane.

"Am citit şi pentru că de obicei citesc agenţii de presă române, vin şi în România şi ziarele italiene au scris despre ce s-a întâmplat acolo. (...) Eu m-am interesat un pic şi referitor la acest caz mi-au zis colegii că nu sunt informaţii despre asta. Am auzit că domnul care a fost arestat a trăit în Italia. Dar în baza noastră de date, nu avem evidenţe despre ce a făcut în Italia şi, din ce ştim noi, nu are legătură cu grupuri organizate care se ocupă de trafic de persoane în Italia, a spus Sartori, la Digi 24.

Întrebat dacă are cunoştinţă despre oameni politici sau din poliţie care să fie impicate în aceste reţele:

"Dacă vorbim despre cazul specific, nu am evidenţele concrete. Dar normal că corupţie există peste tot în lume. Şi în Italia, şi în România şi peste tot. Important e ca sistemul să fie sănătos. Adică când sistemul de poliţie, sistemul de parchet intervine, dacă află câ anumite persoane care fac parte din sistem sunt implicate cu fapte de corupţie, important e ca structura să intervină direct. Ştiu că şi în România aşa se întâmplă", a mai precizat chestorul Paolo Sartori, la acelaşi post de televiziune.

Citeşte şi: Fiica lui Gheorghe Dincă, PRIMELE DECLARAŢII după acuzaţiile de trafic de persoane

Autorităţile ar trebui să ancheteze mai bine anturajul în care s-a învârtit în ultimii ani suspectul şi să se vadă clar dacă acesta a fost implicat în grupări infracţionale sau a acţionat pe cont prorpiu.

"În primul rând, trebuie văzut ce legături are persoana suspectată, ce viaţă a avut până atunci, pe cine a frecventat, în ce mediu a umblat în ultimii ani. Un traficant de fiinţe umane nu are interes să omoare persoana pe care trebuie să o traficheze sau pe care trebuie să o vândă. De obicei, traficanţii de fiinţe umane nu fac actele de violenţă fizică, de viol, împotriva victimelor. Ei se ocupă doar de profit. Eu din ce am citit, ce am aflat, este o persoană cu foarte mari probleme psihice", a mai spus Sartori.

Cât despre oprirea investgaţiilor la casa suspectului, fostul şef al Interpol pentru Europa de Est este de părere că acestea trebuie continuate până se obţin toate probele necesare.

"Nu e normal, nu ar trebui să faci aşa şi ar trebui să facă în cotninuare investigaţii să afli ce s-a întâmplat într-adevăr. (...) Dacă aşa s-a întâmplat, nu e normal. Nu ar trebui să fie aşa".

Întrebat în cât timp e necesar să fie anunţată această persoană ca să nu fie scoasă din ţară.

"Eu vă spun ce se întâmplă în Italia. Avem un protocol mai alert dacă vorbim de minore. Este o procedură rapidă. Imediat, în timp real, se anunţă tuturor că copilul a dispărut. Dacă sunt persoane majore şi se consideră că voluntar au vrut să plece, vor fi anunţate dar nu e necesar să fie căutate imediat.

Dar dacă avem o suspiciune - şi aici era mai mult decât o suspiciune, fata a sunat - dacă sunt suspiciuni că există o posibilitate că persoana respectivă a fost victima unui infractor, unui criminal, imediat toate structurile acţionează şi, fără oprire, încearcă să afle ce s-a întâmplat", a mai spus Sartori, la Digi 24.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel