Forumul Economic Mondial, nouă arhitectură a cooperării

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Forul Economic Mondial care are loc, în fiecare an, la Davos, se desfășoară anul acesta între 22 și 25 ianuarie. 
Davos se confruntă anul acesta cu cea mai mică participare din partea liderilor lumii, de la lansarea sa în anul 1971.

Marii absenți ai ediției 2019 sunt președintele Statelor Unite, Donald Trump, aflat în afara jocului din cauza închiderii Administrației, președintele Emmanuel Macron, care se confruntă cu grave probleme interne și Theresa May, prim-ministru britanic, copleșit din cauza Brexit-ului. Absența altor mari lideri ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, cel al Chinei, Xi Jinping, sau al Mexicului, recent investit în funcție, Andrés Manuel Lopez Obrador nu trece neremarcată. În total vor fi peste 3.000 de participanți din 110 țări și 65 de șefi de stat sau de guvern. 

Săptămâna trecută, forul alerta, într-un comunicat “că fragila cooperare internațională scade capacitatea de a face față provocărilor globale și asta ar fi riscul major pentru acest an”. “În condițiile în care comerțul mondial și creșterea economică sunt amenințate în 2019, este mai urgent ca oricând să se reînnoiască arhitectura cooperării internaționale“, a declarat președintele Forumului, norvegianul Borge Brende.

Vedeta acestei ediții, care este departe de a se potrivi rigorilor de la Davos, este noul președintele Bolsanaro, care pune "Brazilia mai presus de toate" și "Dumnezeu mai presus de toate", ca răspuns la "America first". Jair Bolsonaro, recunoscut nu tocmai ca un apărător al globalismului, este însoțit de cea mai numeroasă delegație, 34 de politicieni și oameni de afaceri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel