Fondatorul FACEBOOK îşi schimbă abordarea. Vezi regulile propuse de Mark Zuckerberg

Andreea Cosma / 31 mar 2019, 15:07 Salveaza PDF Comentarii

După ani de zile în care s-a opus intervenţiilor guvernamentale asupra materialelor de pe internet, preşedintele Facebook vrea acum ca organismele de monitorizare să fie mai pro-active. Mark Zuckerberg susţine că a sosit timpul ca regulile să fie actualizate pentru ca internetul să fie reglementat de un cadru mondial de funcţionare.

Internetul are nevoie de noi reglementări pentru a combate propagarea discursului urii, pentru protejarea confidenţialităţii şi a informaţiilor, precum şi pentru a preveni amestecul în procesul electoral, a precizat duminică Mark Zuckerberg, cofondatorul şi directorul executiv al Facebook, potrivit DPA. 

Într-un editorial publicat în Washington Post, Zuckerberg a spus că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să joace ''un rol mai activ''.

"Tehnologia este o parte importantă din viaţa noastră, iar companii precum Facebook au responsabilităţi imense", a scris antreprenorul.

"În fiecare zi decidem care anume discurs este dăunător, ce anume constituie reclamă electorală şi cum să prevenim atacurile cibernetice elaborate.''

"Aceste lucruri sunt importante pentru a menţine siguranţa comunităţii noastre. Dacă ar fi să o luăm de la început, nu am cere companiilor să ia singure aceste decizii". 

Potrivit lui Zuckerberg, sunt necesare reglementări în patru domenii: ''conţinut periculos, integritatea procesului electoral, confidenţialitatea şi portabilitatea datelor''. 

Facebook a fost intens criticată luna aceasta după atentatele asupra două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, când atacatorul a transmis în direct pe reţeaua de socializare desfăşurarea evenimentelor. 

Reţeaua a mai fost, de asemenea, dur criticată pentru că a permis propagandei ruse să posteze reclame în scopul influenţării alegerilor prezidenţiale din 2016 în SUA, precum şi în scandalul colectării datelor de către compania Cambridge Analytica. 

Miercuri, gigantul de internet a spus că va interzice pe platformele sale conţinutul care promovează ''naţionalismul şi separatismul alb'', iar joi, a anunţat introducerea unor reguli mai stricte în ceea ce priveşte publicitatea înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai. 

"Legiuitorii îmi spun deseori că deţinem prea multă putere asupra discursului şi, ca să fiu sincer, sunt de acord", a scris Zuckerberg duminică. 

Antreprenorul a mai spus că ''Facebook nu ar trebui să ia de una singură atât de multe decizii importante asupra discursului'' şi, ca atare, a creat un organism independent prin care oamenii să-i poată contesta deciziile. 

Acesta a mai precizat că lucrează împreună cu guvernele, inclusiv cu Franţa, pentru a asigura eficacitatea sistemelor sale de revizuire a conţinuturilor. 

Toate companiile din domeniul internetului ar trebui să elaboreze un raport trimestrial referitor la succesul în îndepărtarea conţinutului nociv şi ar trebui adoptată legislaţie nouă pentru protejarea procesului electoral. 

Zuckerberg s-a referit şi la Regulamentul General Privind Protecţia Datelor (GDPR) adoptat anul trecut în Uniunea Europeană şi a sugerat că SUA şi alte state ar trebui să adopte reglementări similare.

"Cred că un cadru global comun - mai degrabă decât reglementări care variază de la stat la stat - vor reprezenta garanţia că internetul nu va deveni fragmentat, antreprenorii pot dezvolta produse utile tuturor, iar toată lumea beneficiază de acceaşi protecţie", a mai scris cofondatorul Facebook. 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy