Florin Cîţu, despre alocații: "Vor crește de la 1 ianuarie 2022. Parlamentul nu și-a făcut treaba"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Premierul Florin Cîțu declară că alocațiile vor crește cu 20% la 1 ianuarie 2022 sau cel puțin asta e decizia în acest moment. Din cauza legilor blocate în Parlament, Cîțu afirmă că Guvernul va da ordonanțe de urgență.

Întrebat, marți seara, la TVR 1, despre alocațiile pentru copii, Florin Cîțu a spus: „în primul rând am un gust amar să discutăm despre alocațiile copiilor pentru că Parlamentul nu și-a făcut treaba. A fost un proiect de lege sau un amendament care a fost trecut în Senat în iarnă, Parlamentul putea să ia o decizie clară până acum, în ce direcție vrea să meargă. (...) Guvernul este nevoit să dea o ordonanță de urgență care să respecte decizia coaliției din decembrie că anul acesta va fi o singură creștere a alocațiilor”

Premierul a afirmat că îl interesează ca această creștere să fie legată și de creșterea economică: „există, de exemplu, o propunere din partea UDMR ca alocația să fie legată de venitul familiei”.

Guvernul vrea ca acest calendar al creșterilor să fie transparent, în așa fel încât oamenii să știe că în fiecare an la 1 ianuarie cresc alocațiile, pensiile și salariile „cu x”.

 

Florin Cîţu: "Parlamentul nu şi-a făcut treaba"

 

În ce privește creșterea din 1 ianuarie 2022, Cîțu a spus că în ordonanța de urgență care va fi aprobată joi este prevăzută o creștere cu 20% față de momentul în care au început majorările: „dar, repet, este ceea ce avem acum. Coaliția până în decembrie poate să ia mai multe decizii. Noi am spus că vor fi cinci pași ale creșterii alocațiilor, acum suntem la al doilea pas, ceea ce înseamnă 20% față de inițial. Nu și indexare cu rata inflației”.

Întrebat despre termenii antagonici folosiți când vorbește despre Guvern și Parlament, premierul a spus că sunt mai multe legi care au trecut de Guvern și în Parlament s-au blocat: „nu se poate ca Guvernul să vină să ia niște decizii, mergem în fața românilor și spunem 'asta este decizia Guvernului' și apoi să rămână pe undeva prin Parlament”.

Această problemă arată clar că Guvernul are „un apetit mai puternic pentru reformă”: „ceea ce înseamnă că de acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanțe. Altă soluție nu văd pentru că au trecut deja șase luni și vreau să facem reformă. Timpul trece. Decizia mea este de a merge cu reforma prin ordonanță de urgență, nu voi aștepta după Parlament să se hotărască”.

Întrebat dacă după congresul PNL lucrurile vor sta altfel, dacă va fi el președinte, Cîțu a răspuns: „Voi fi președinte și se vor schimba multe, inclusiv în ceea ce privește relația cu Parlamentul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel