EXCLUSIV  Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca: "Secretul borșului de care ne-am ținut: se folosesc minimum patru specii de pește și se face la foc de lemn"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca va avea loc în acest an pe 27 și 28 august. Primarul Eugen Ion a vorbit despre cum se păstrează rețeta autentică și a dat chiar câteva detalii despre modul de preparare pentru celebrul borș lipovenesc de pește. 

"În 2009 am făcut prima dată Serbarea Borșului Pescăresc. Am avut undeva la 200 de persoane, majoritatea din sat, era ceva nou și pentru comunitate. Zicem noi că a fost un succes la vremea respectivă. Apoi ne-am oprit până în 2012, pentru că vechea administrație locală nu ne-a mai permis să-l facem. După ce am ajuns în zona administrativă și am ajuns primar, pe lângă toate problemele care existau, am ținut neapărat să continuăm acest eveniment. Ne-a ajutat Dumnezeu și în 2019 am ajuns la a noua ediție. Zicem noi că a fost că a fost un succes destul de mare, pentru că în două zile de eveniment am făcut 18 tone de borș de pește și aici nu ne jucăm cu cifrele. Noi, primăria, gestionăm partea de servire a borșului de pește. Am avut 30 000 de caserole pentru borș de pește, adică acele castroane de unică folosință pe care le-am dat în două zile. Deci în cele două zile de eveniment s-au servit minim 30 000 de porții de borș de pește. E o întreagă industrie în aceste două zile, pentru a face față, dar experiența pe care am prins-o din mers și din ceea ce am făcut de la an la an, ne-a dus în această zonă. Suntem, zic eu, la un nivel destul de crescut și nu ne mai temem de aceste provocări. Nu este ușor să gestionezi un număr atât de mare de oameni, să poți să servești cât mai repede. Omul nu poate sa aștepte mai mult de 20-25 de minute, spun eu. Mereu ne-am luptat cu timpul, să putem să servim cât mai repede," a spus primarul Eugen Ion. 

Care este secretul borșului de pește?

 

Primarul a dat și câteva detalii din ceea ce înseamnă ingredientele secrete ale unui borș lipovenesc reușit. 

"Tot ceea ce vorbim aici, putem să înregistrăm. Noi facem acest borș de pește în 50 de ceaune de câte 50 de litri, 5 găleți cum spune pescarul. Se face în fața oamenilor, numai cu foc de lemn. Rețeta este clară: avem bucătari, un bucătar la două-trei ceaune, fiecare respectă rețeta. Avem un responsabil pentru cei 20-25 de bucătari pe care-i avem din rândul pescarilor si reușim să facem față și să păstrăm și gustul autentic. 

Primul secret este că trebuie să ai cel puțin trei-patru specii de pești: am ținut întotdeauna la acest aspect: de la caras, plătică, crap, somn, șalău, am căutat să avem rețeta mai completă să spunem așa. Biodiversitatea face minuni și aici. Cam așa am reușit să facem în 2019. Doi ani de zile a fost pandemia și ne-am oprit. În momentul de față am schimbat un pic și titlul evenimentului din motive administrative, dar practic este același lucru. Anul acesta Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca va avea loc pe 27 și 28 august. Noi sperăm să avem o prezență destul de mare, mai ales că venim după doi ani de pauză, unde cei care au fost în 2019 au văzut și cu siguranță le-a plăcut," mai spus Eugen Ion.

Vezi interviul complet:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel