Fermierii polonezi extind protestele la granița cu Lituania

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Fermierii polonezi protestează din nou (Sursa foto: captură video Youtube)
Fermierii polonezi protestează din nou (Sursa foto: captură video Youtube)

Fermierii polonezi protestează la granița cu Lituania din cauza importurilor de cereale din Ucraina.

Fermierii polonezi au organizat un protest la granița cu Lituania, vineri, pentru a-și exprima îngrijorarea față de presupusele importuri de cereale ucrainene care tranzitează prin Lituania. Oficialii lituanieni au negat vehement aceste acuzații, transmite Reuters. 

Deși grupuri mici de protestatari cu pancarte și steaguri poloneze s-au alăturat vameșilor în inspectarea camioanelor care soseau dinspre Lituania, protestul nu a încercat să blocheze trecerea Budzisko. Acest punct de trecere este utilizat și de vehiculele care transportă marfă între Letonia, Estonia și alte destinații.

Protestul vine pe fondul demonstrațiilor în curs ale fermierilor europeni împotriva regulamentelor UE destinate combaterii schimbărilor climatice, alături de costurile în creștere și ceea ce ei percep drept concurență neloială din afara UE, în special din Ucraina.

Din 2022, de la invazia Rusiei, UE a ridicat cotele și taxele la importurile din Ucraina, o măsură care i-a înfuriat pe fermierii din Polonia, Ungaria și Slovacia, care susțin că le afectează prețurile pe piața proprie.

Fermierii protestatari susțin că o parte din grâul ucrainean livrat către Lituania este ulterior reexportat către alte țări ca fiind grâu european.

"Acest protest are ca scop să atragă atenția asupra influxului necontrolat de cereale pe piața europeană, cereale care ar proveni din Ucraina și Rusia", a declarat pentru Reuters organizatorul protestului, Karol Pieczynski.

"Acesta ajunge în Lituania și Letonia, unde documentația este modificată, permițând distribuirea acestor produse în toată Europa ca și cum ar îndeplini standardele europene, în timp ce, în realitate, nu respectă reglementările sanitare necesare", a adăugat Pieczynski.

Oficialii lituanieni au negat categoric acuzațiile. Vilmantas Vitkauskas, șeful Centrului Național de Management al Crizelor din Lituania, și-a exprimat dezamăgirea: "Cred că persoanele care organizează astfel de evenimente greșesc. Acțiunile lor conduc la o escaladare inutilă și la probleme logistice între țările europene."

Vitkauskas a argumentat în continuare că transportarea grâului ucrainean în Lituania și apoi reexportarea către alte țări nu ar avea nicio valoare comercială.

Ca răspuns la protest, miniștrii agriculturii din Polonia și Lituania au emis o declarație comună prin care îndeamnă fermierii să nu blocheze trecerea Budzisko.

"Ei au făcut apel la fermierii polonezi... să permită instituțiilor guvernamentale din ambele țări să finalizeze investigațiile privind fluxurile comerciale de cereale între Lituania și Polonia", se mai arată în declarația protestatarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel