Fermierii britanici, nevoiţi să înlocuiască muncitorii români. Cine a umplut "lacunele" lăsate de sezonierii din Europa de Est

Andreea Cosma |
Data publicării:

La ferma de la granița dintre Herefordshire și Worcestershire, unde familia lui Alison Capper cultivă mere și hamei de 58 de ani, anul are un ritm natural în perioadele normale. Migranții din estul Europei sosesc în februarie pentru a pregăti livezile. Se culeg fructe vara și toamna. Până în noiembrie, se întorc acasă. Însă în acest an, au fost dificultăţi cu adecerea angajaţilor din Estul Europei, așa că doamna Capper a trebuit să-și completeze forța de muncă cu localnici, notează The Economist.

Şi înainte de pandemia de COVID-19 au fost dificultăţi cu aducerea forţei de muncă din Europa de Est, mai spune sursa citată de headtopics.com. Îngrijorat de penuria de forță de muncă, guvernul a extins schema lucrătorilor sezonieri - un sistem pilot care să permită  accesul lucrătorilor agricoli non-UE în Marea Britanie - de la 2.500 la 10.000 în februarie. Rușii, ucrainenii și barbadienii au umplut lacunele din livezile și polinetele lăsate de bulgari, unguri și români. Fermierii Canny au continuat să aducă lucrători străini în țară pe toată perioada crizei.

Apoi a venit COVID-19, și cu acesta restricții de călătorie. Guvernul a creat Pick for Britain, o rețea largă de campanii, pentru a-i determina pe britanici să completeze aproximativ 70.000 de posturi vacante pentru culegerea fructelor. A fost o avalanșă de interes care a durat o perioadă. Britanicii au constituit aproximativ 35% din forța de muncă în luna mai, dar acum au scăzut la o zecime. Doamna Capper a primit o mulțime de studenți, muncitori în construcții și un organizator de evenimente. Majoritatea au plecat înainte de începerea sezonului.

În ciuda dificultăților, majoritatea fermierilor au reușit în continuare să recruteze est-europenii. Patru cincimi din lucrătorii Angus Growers, o cooperativă a 19 ferme cu fructe din Scoția, sunt din UE. Dar mulți fermieri au fost nevoiți să folosească și britanicii, iar munca lor a cauzat probleme. La două mari ferme de fructe din sud-estul Angliei, muncitorii britanici au ales cu o rată de 15,2 kg și 16 kg pe oră, comparativ cu 28,1 kg culese de europenii din Est.

 

Muncitorii britanici, lăsaţi să facă sarcini mai uşoare

 

Când forța de muncă era abundentă, muncitorii lenţi ar fi fost eliminați și înlocuiți la începutul sezonului, dar acum fermierii trebuie să se descurce cu ceea ce pot obține. Angela Porchez, directorul general al Angus Growers, a fost nevoită să scoată mulți muncitori britanici de la culesul fructelor și să le ofere sarcini mai ușoare.

Costurile forței de muncă - care constituie aproximativ 70% din costurile totale - au crescut cu 9-15%, potrivit unui raport al Andersons, consultant. Măsurile de distanțare socială sunt parțial responsabile de acest efect, spune John Pelham, autorul raportului; la fel și lipsa de experiență a noilor lucrători.

„Este nevoie de timp pentru ca noii lucrători să devină productivi. Nu contează cu adevărat dacă provin din Bulgaria sau Bolton, ci necesită instruire în ceva ce nu au făcut anterior.”

La problemele din acest an se adaugă şi o creștere de 34% a salariului minim în ultimii cinci ani, când prețurile au stagnat: prețurile cu ridicata ale căpșunilor sunt puțin mai mici acum decât acum cinci ani.

 

"Avem o politică de imigrație care nu este potrivită pentru viitorul agriculturii"

 

Creșterea costurilor pentru fermieri nu afectează prețurile supermarketurilor, care sunt convenite cu cultivatorii cu mult înainte de începerea sezonului. Profiturile au avut succes, producătorii de culturi care necesită muncă intensivă, cum ar fi căpșunile și sparanghelul, cele mai afectate. Profitabilitatea multor culturi este acum „alarmant de marginală”, potrivit lui Pelham. Pe termen lung, problemele forței de muncă vor forța creșterea prețurilor, ceea ce va reduce probabil cererea de produse britanice.

Fermierii se tem că, în conformitate cu normele actuale, în viitor vor trebui să se bazeze mai mult pe britanici. Pe termen scurt, aceștia fac lobby pentru o extindere a schemei de lucrători sezonieri pentru a crește numărul de lucrători temporari care nu fac parte din UE. Pe termen lung, ei doresc ca guvernul să înceteze prioritizarea migranților mai bine plătiți și mai bine calificați. „Avem o politică de imigrație care nu este potrivită pentru viitorul agriculturii”, spune Tom Bradshaw, vicepreședinte al Uniunii Agricultorilor Naționali.

Fermierii visează la ceva precum viza de vacanță de muncă din Noua Zeelandă, care îi permite tinerilor să călătorească și să lucreze în țară un an. „Există două alegeri”, spune domnul Bradshaw. „Insistați să aveți forță de muncă și să aveți o productivitate mai scăzută, costuri mai mari de producție și costuri alimentare mai mari sau, pe de altă parte, permite lucrătorilor migranți să vină.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel