Femeie ucisă în Afganistan pentru că a refuzat să le gătească talibanilor: "Au bătut de trei ori la ușă. A patra oară au ucis-o"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

O femeie din Afganistan a fost ucisă în propria casă, după ce a refuzat să le gătească talibanilor.

O femeie din Afganistan, mamă a patru copii, a fost ucisă în propria casă, după ce a refuzat să le gătească talibanilor, relatează CNN, citat de Știrile ProTV.

Najia se afla acasă, împreună cu cei patru copii ai ei, într-un sat în nordul Afganistanului, când talibanii i-au bătut la ușă.

Fiica Najiei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, știa că aceștia urmau să-și facă apariția – mama ei o avertizase că veniseră și în ultimele trei zile, cerându-le să pregătească mâncare pentru 15 luptători.

“Mama mea le-a spus 'Sunt săracă, cum aș putea să gătesc eu pentru voi?' ”, a spus fata, care a dezvăluit că talibanii au început să-i bată mama. După ce femeia s-a prăbușit la pământ, aceștia au început să o lovească cu puștile Kalașnikov.

Manizha a strigat la bărbați să se oprească. Ei s-au oprit pentru un moment, după care au aruncat o grenadă în camera alăturată. Au fugit imediat după, iar flăcările au început să cuprindă cu rapiditate casa. Najia a murit, ulterior, din cauza loviturilor.

Atacul mortal a avut loc la data de 12 iulie, în provincia Faryab, și a reprezentat prima dovadă clară că preluarea putrerii de către talibani reprezintă o amenințarea reală împotriva femeilor.

Pentru a proteja familia victimei, CNN a folosit nume fictive pentru cele două femei.

Talibanii neagă că au ucis-o pe Najia

 

Talibanii neagă că au ucis-o pe Najia, însă spusele lor sunt contrazise de martori și de oficiali locali, care au confirmat moartea femeii de 45 de ani și incendierea casei în care locuia aceasta. Un vecin, care a strigat la talibani să se oprească, a dezvăluit că multe femei din satul în care a fost ucisă Najia sunt văduve de luptători din armata afgană.

Ele trăiesc din vânzarea laptelui, însă talibanii nu vor să le permită să mai facă asta. "Noi nu mai avem bărbați, ce să facem? Vrem școli, clinici și libertate ca ceilalți oameni", au spus ele.

În zece zile, militanții talibani au capturat zeci de capitale de provincie, vulnerabile după retragerea trupelor americane, culminând cu capturarea Kabulului, duminica trecută.

Viteza cu care aceștia au cucerit Afganistanul i-a prins pe localnici nepregătiți. Multe femei spun că nu au avut nici măcar timp să cumpere burqa pentru a-și acoperi capul și a se conforma regulilor stricte pe care le impum talibanii.

Pentru femeile din Afganistan, purtarea unor astfel de veșminte reprezintă pierderea subită și devastatoare a drepturilor câștigate în ultimii 20 de ani, printre care dreptul de a munci, de a studia, de a se muta, inclusiv de a trăi în pace. Ele se tem că aceste drepturi nu vor fi recâștigate niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel