„Femeie“ - cuvântul anului 2022, ales de dicţionarul online Dictionary.com: Numărul căutărilor a crescut cu 1.400 la sută

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Dictionary.com. Femeie - cuvântul anului 2022
Dictionary.com. Femeie - cuvântul anului 2022

Dicţionarul online american Dictionary.com a ales drept cuvântul anului 2022, termenul "woman" (femeie), informează site-ul dicţionarului. 

Portalul a Dictionary.com a menționat cum căutările pentru acest cuvânt au crescut cu 1.400% după ce Ketanji Brown Jackson (n.r. Judecătoare federală a Curții Supreme de Justiție a SUA) a fost rugată să îl definească în audierea de confirmare a sa.

Potrivit versiunii Dictionary.com, acest cuvânt înseamnă "o persoană adultă de sex feminin". Acesta a fost ales cuvântul anului deoarece, după cum subliniază dicţionarul, "căutările pentru cuvântul "woman" pe site-ul Dictionary.com au crescut vertiginos, din cauza unui număr de evenimente de mare interes public, inclusiv a unui episod în care problema semnificaţiei cuvântului "woman" a fost ridicată la nivel naţional.

„Femeie“ - cuvântul anului 2022, ales de dicţionarul online Dictionary.com

 

Printre alte momente cheie care au dus la alegerea cuvântului se numără: votul Curții Supreme de Justiție de a anula cauza Roe vs. Wade și, astfel, revocarea dreptului constituțional la avort; moartea reginei Elisabeta a II-a; anunțul de retragere al jucătoarei de tenis Serena William; protestele pentru libertate conduse de femei în Iran și altele, potrivit The Guardian.

Alegerea cuvântului "woman" drept cuvântul anului în 2022 reflectă modul în care intersecţia dintre gen, identitate şi limbă domină dezbaterea culturală actuală despre definirea activităţii noastre ca dicţionar". În total, numărul de solicitări de căutare pentru cuvântul "woman" în 2022 s-a dublat, faţă de 2021.

Directorul editorial senior al Dictionary.com, John Kelly, a declarat că, pentru a se califica drept cuvântul anului, un cuvânt trebuie să înregistreze "o creștere semnificativă a căutărilor" și să "surprindă principalele teme culturale și tendințe în limbaj" pentru cele 12 luni în cauză.

Numărul căutărilor cuvântului „femeie“ a crescut cu 1.400 la sută

 

În octombrie anul acesta, Cambridge English Dictionary şi-a extins articolele dedicate cuvintelor "woman" şi "man". Pe lângă definiţiile tradiţionale, similare celor folosite de Dictionary.com, s-au adăugat şi definiţiile mai largi, care ţin cont de existenţa persoanelor transgender.

Astfel, definiţia cuvântului "woman" include persoanele adulte "care trăiesc ca persoane de sex feminin şi se definesc ca atare, chiar dacă la naştere puteau fi repartizaţi celuilalt sex". Aceeaşi formulare largă este folosită şi pentru a defini cuvântul "man".

Noile definiţii au stârnit o mulţime de comentarii critice în mass-media britanică, potrivit Rador.

În 2021, Dictionary.com a desemnat allylyship ca fiind cuvântul anului. Cuvintele anterioare ale anului au fost pandemie (2020), existențial (2019), dezinformare (2018), complicitate (2017), xenofobie (2016), identitate (2015), expunere (2014), intimitate (2013), fanfaronadă (2012), tergiversare (2011) și schimbare (2010).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel