Femeia care și-a ucis cei cinci copii, în Belgia, eutanasiată după 16 ani de la comiterea faptelor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O femeie belgiană care și-a ucis cei cinci copii într-un caz care a șocat țara a fost eutanasiată la propria cerere, la 16 ani de la uciderea lor, a declarat joi avocatul ei. Genevieve Lhermitte le-a tăiat gâtul fiului și celor patru fiice, cu vârste cuprinse între trei și 14 ani, cu un cuțit de bucătărie, în casa familiei din orașul Nivelles, la 28 februarie 2007, în timp ce tatăl lor era plecat.

După ce și-a ucis copiii, Genevieve Lhermitte a încercat să se sinucidă înjunghiindu-se, dar nu a reușit și a sfârșit prin a chema serviciile de urgență. Femeia le-a tăiat gâtul fiului și celor patru fiice, cu vârste cuprinse între trei și 14 ani, cu un cuțit de bucătărie, în casa familiei din orașul Nivelles, la 28 februarie 2007, în timp ce tatăl lor era plecat.

Genevieve Lhermitte a fost condamnată la închisoare pe viață în 2008, înainte de a fi mutată într-un spital de psihiatrie în 2019.

Avocatul Nicolas Cohen, în vârstă de 56 de ani, a confirmat pentru AFP informațiile apărute în presa locală potrivit cărora clienta sa a murit prin eutanasiere, marți, la 16 ani de la crimă.

Femeia care și-a ucis cei cinci copii, în Belgia, eutanasiată după 16 ani de la comiterea faptelor

 

Legislația belgiană permite ca oamenii să aleagă să fie eutanasiați dacă se consideră că suferă de suferințe psihologice "insuportabile", și nu doar fizice, care nu pot fi vindecate.

Persoana trebuie să fie conștientă de decizia sa și să fie capabilă să își exprime dorința într-un mod argumentat și coerent.

"Este această procedură specifică pe care a urmat-o doamna Lhermitte, fiind colectate diferitele avize medicale", a declarat avocatul acesteia.

Psihologul Emilie Maroit a declarat pentru canalul RTL-TVI că Lhermitte a ales probabil să moară pe 28 februarie într-un "gest simbolic, în respect pentru copiii ei".

"Este posibil să fi fost, de asemenea, pentru ca ea să termine ceea ce a început, pentru că, practic, a vrut să își încheie viața atunci când i-a ucis", a spus Emilie Maroit.

Crima quintuplă din 2007 și procesul care a urmat au zguduit Belgia

 

Avocații lui Lhermitte au susținut că clienta lor, care se ducea în mod regulat la un psihiatru, era tulburată mintal și nu ar trebui să fie trimisă la închisoare. Dar juriul a găsit-o vinovată de crimă cu premeditare și a condamnat-o la închisoare pe viață după ce a ascultat expertize medicale contradictorii.

În 2010, Lhermitte a intentat un proces civil în care a cerut până la trei milioane de euro (3,18 milioane de dolari) de la un fost psihiatru, susținând că "inacțiunea" acestuia nu a reușit să prevină crimele, dar a sfârșit prin a abandona lupta juridică după zece ani fără succes.

Anul trecut, 2.966 de persoane au murit prin eutanasie în Belgia, o creștere de 10% față de 2021, potrivit autorităților. Cancerul rămâne principalul motiv invocat, dar oficialii au declarat că pentru aproape trei din patru cereri pacientul prezenta "mai multe tipuri de suferință, atât fizică, cât și psihologică".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel