„Fără cadouri pentru Putin, chiar dacă este luna cadourilor”. Parlamentul European dezbate refuzul Austriei de a accepta România în Schengen

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European au condamnat marţi, la Strasbourg, vetoul dat săptămâna trecută de Austria şi Ţările de Jos împotriva aderării Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen, subliniind că aceste două ţări merită să devină membre cât mai rapid întrucât au îndeplinit toate criteriile necesare.

Liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber, a afirmat că vetoul de săptămâna trecută dat de Austria a fost o eroare, care a provocat o frustrare justificată. El a accentuat că Spaţiul Schengen este o parte a identităţii europene, iar în actualul context legat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate.

„Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, nu ele deschid uşa migranţilor, ci Ungaria şi premierul Viktor Orban. Susţinem România şi Bulgaria şi cetăţenii români şi bulgari se pot baza pe sprijinul nostru”, a spus Weber.

Rareș Bogdan, în Parlamentul European: „Austria a umilit România și ține ostatici milioane de români”

 

Ylva Johansson: „Există un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin”

 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marţi seară că va rămâne prioritatea sa principală obţinerea aderării României şi Bulgariei la zona Schengen şi a spus că este hotărâtă să obţină acest lucru anul viitor.

„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem”, a spus Johansson, care i-a felicitat pe croaţi că vor începe anul ca membri ai zonei euro şi ai zonei libere de circulaţie. Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare.

„Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina”, a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an. Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este „o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra”.

„Pentru a gestiona migrația împreună avem nevoie de România și Bulgaria în Spațiul Schengen, cu toții am pierdut după votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin. Aș spune, fără cadouri pentru Putin, chiar dacă este luna cadourilor” a mai tranmis comisarul european pentru migrație”, a mai spus ea.

 

Jan-Christoph Oetjen: Faptul că Austria „a închis uşa României şi Bulgariei pentru intrarea în Schengen este ruşinos”



Din partea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), Gabriele Bischoff a afirmat că „refuzarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de către Austria şi Ţările de Jos a fost o greşeală considerabilă”. Ea a insistat pe ideea aplicării identice a regulilor pentru toate ţările membre.

Potrivit lui Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe, faptul că Austria „a închis uşa României şi Bulgariei pentru intrarea în Schengen este ruşinos”. „Adevărul este că România şi Bulgaria aplică acquis-ul Schengen mult mai bine decât ţări aflate deja în Spaţiul Schengen”, a declarat Oetjen. El a lansat un apel la încetarea blocajului din partea Vienei, subliniind că este nevoie ca „greşeala din Consiliul JAI să fie corectată în Consiliul European”. „Este vorba despre statul de drept, România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile şi au dreptul de a intra în Schengen”, a spus eurodeputatul liberal.

 

Monika Vana şi-a exprimat solidaritatea cu colegii românii şi bulgari



Potrivit Monikăi Vana (grupul Verzilor), acordul Schengen este o realizare importantă a Uniunii Europene. Ea şi-a exprimat solidaritatea cu colegii românii şi bulgari, precizând că nu împărtăşeşte decizia de blocare a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Cristian Terheş, în numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a calificat atitudinea Austriei, care a blocat aderarea României la Schengen, drept un act de corupţie politică flagrant. El a accentuat că ţara noastră are dreptul de a fi membră a Schengen şi i-a cerut Comisiei Europene să adopte toate deciziile necesare pentru a penaliza Austria, al cărei „comportament imperialist este total inacceptabil”.

Eurodeputata Kinga Gal, reprezentantă a neafiliaţilor, a salutat aderarea Croaţiei de la 1 ianuarie 2023 la Spaţiul Schengen, pe care l-a calificat „una dintre cele mai mari realizări ale UE”, dar în acelaşi timp ea a subliniat că refuzarea intrării României şi a Bulgariei fără nicio justificare este inacceptabilă.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă joia trecută, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel