Expoziție spectaculoasă cu tematică japoneză la Muzeul Național Brukenthal, Sibiu. În premieră, Colecția Ukiyo – E George Șerban

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Expoziție spectaculoasă cu tematică japoneză la Muzeul Național Brukenthal, Sibiu. În premieră, Colecția Ukiyo – E George Șerban
Expoziție spectaculoasă cu tematică japoneză la Muzeul Național Brukenthal, Sibiu. În premieră, Colecția Ukiyo – E George Șerban

Muzeul Național Brukenthal, în colaborare cu Festivalul Național de Teatru de la Sibiu, Ambasada Japoniei în România și Colecția Ukiyo-E George Șerban, invită publicul, în data de 21 februarie 2022, orele 14.00, în Palatul Brukenthal din Piața Mare la vernisajul expoziției Călătorie în lumea stampelor Meiji, eveniment organizat cu prilejul Zilei Majestății Sale Împăratul Japoniei.

Începând din anul 2018, stampele japoneze au început să fie cunoscute și în România grație unui program expozițional extraordinar, unic în sfera culturală românească, prin expunerea în expoziții a sutelor de piese din colecția privată George Șerban. Expuse în muzeele din București, Sibiu, Iași, Brașov, Timișoara, Oradea și Bușteni, peste 400.000 mii de vizitatori au putut vedea imaginile din lumea plutitoare care i-au fermecat pe marii artiști ai lumii, dacă ar fi să îi menționăm aici doar pe Van Gogh sau Monet.

În mod gratuit, colecționarul George Șerban a pus în piața expozițională din România mai mult de 6oo de stampe din colecția domniei sale, din perioada Edo, promovând arta japoneză. Aceste piese nu lipsesc din colecțiile marilor muzee ale lumii sau ale marilor colecționari.

 

Expoziția va avea parte de o colecție privată și este o premieră în sfera culturală națională

 

De această dată, noua expoziție deschisă la Muzeul Național Brukenthal, în cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal – colecții private, organizată în colaborare cu Colecția Ukiyo – E George Șerban și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, aduce o premieră în sfera culturală națională și est-europeană: realizarea unei expoziții cu stampe din perioada Meiji care acoperă, în integralitate, teme precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) și peisaje.

În comparație cu alte expoziții realizate până în acest moment cu stampe din perioada Meiji (puține la număr), axate doar pe o singură temă, de pildă Bijin-ga ori axate pe un artist, expoziția de la Sibiu se constituie într-o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji.

 

2. Expoziție ... (hiu-yan-chelsia-choi-3zwjk4rv2ti-unsplash.jpg)

 

Sibiul face parte din harta culturală mondială

 

Perioada Meiji, cunoscută și sub numele de Restaurația Meiji, a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea epoca în care Japonia a revenit la conducerea unui împărat, cunoscut sub numele de împăratul Meiji. Pe scurt, Japonia sub împăratul Meiji a trecut de la statutul de societate feudală la cel de societate modernă, capitalistă.

Modernizându-și guvernul pentru a concura de la egal la egal cu marile puteri internaționale, Japonia a adoptat o constituție imperială care garanta libertăți inimaginabile până atunci. Aceste libertăți, împreună cu importul de idei și tehnologii străine, au inversat secole de excludere și au încurajat noi forme de artă pentru acea epocă.

Așadar, așezăm din nou Sibiul și România pe harta culturală mondială, organizând o expoziție dedicată stampelor japoneze din perioada Meiji dintr-o colecție privată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel