Experți: Explozia din Beirut va avea repercusiuni teribile asupra situaţiei politice din Liban

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Dubla explozie de la Beirut va avea repercusiuni atât asupra situaţiei politice din Liban, cât, mai ales, asupra situaţiei economice. O spun atât analistul politic Iulian Chifu cât şi specialistul în lumea araba, Ahmed Jaber.

Analiştii amintesc faptul că ţara cedrilor traversa deja o fază foarte dificilă, o perioadă de prăbuşire economică şi financiară. În urmă cu doar câteva zile, premierul Hassan Diab şi-a dat demisia după ce a fost acuzat că a „ scufundat nava”. Iulian Chifu spune însă că acest accident, dacă ancheta finală va păstra acest verdict, ar putea avea un efect pozitiv pentru lumea arabă.

„În condiţiile în care e vorba de un accident, deci nu este vorba despre o iniţiere a acelui incendiu de o mână criminală sau de o altă, un alt tip de acţiune, efectul ar putea fi chiar pozitiv pentru că ar duce la o raliere a întregii lume arabe pentru a sprijini Libanul care este astăzi într-o situaţie dificilă din motive economice. Economia este la pământ din motivele găzduirii unui număr foarte mare de refugiaţi sirieni, peste 1 milion de refugiaţi sirieni se află în Liban la această oră”, spune Iulian Chifu.

 

„Liderii libanezi spun că în ultima perioadă au primit multe ameninţări”

 

Analistul de politică externă susţine că ancheta va arăta şi cine este responsabil de faptul că îngrăşămintele chimice, care au provocat incendiul, au stat în portul Beirutului timp de şase ani. “E vorba de responsabilitate guvernamentală, de autorităţi ale statului care au depozitat în condiţii precare şi în orice caz timp de 6 ani şi într-o zonă locuită. E vorba de responsabilitatea locală. Declanşarea incendiului la origine poate să determine, să antreneze şi alte tipuri de responsabilităţi private sau particulare sau grupări sau orice alt tip de influenţă şi de responsabilitate.”

„Ceea ce se întâmplă în Liban, cu gândul la asasinarea fostului premier, şi să coincidă această lovitură chiar în apropierea comemorării asasinării sale, nu este întâmplător. Liderii libanezi spun că în ultima perioadă au primit multe ameninţări. Unul dintre ei a zis Israel, sau Ţările Arabe. Eu spun state străine care au ameninţat că Libanul va fi atins de război. A fost întrebat dacă un război economic sau militar. El a spus că nu este ca în 1982, nu este clasic”, atrage atenţia şi expertul în lumea arabă, Ahmed Jaber.

,,Libanul, de mult timp, este în război total cu sărăcia. Un dolar face 10 mii de lire libaneze. Lovitura a costat Libanul peste 5 miliarde de dolari. Efectul va fi regional. Portul de la Beirut nu este un port oarecare, neînsemnat. Zona lui e strategică. Această lovitură va deschide Cutia Pandorei din Liban. Este un semnal că amestecul politicului de către Iran, Arabia Saudită şi Israel trebuie remediate ca să aibă interesul naţional în defavoarea interesului regional.Toate războaiele din Orientul Mijlociu ne costă foarte mult în România. Puterile mari luptă între ele acolo şi iau, una gazele, alta petrolul, iar noi plătim mai mulţi bani pe brânza şi pâinea pe care o cumpărăm în România”, explicat, pentru Ahmed Jaber.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel