Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România, vizată

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cetățenii din țările Uniunii Europene ar putea da în judecată guvernele lor pentru a primi compensații financiare în cazul în care nivelurile mari de poluare a aerului le afectează sănătatea, a declarat joi un consilier al instanței supreme europene, citat de Reuters. Este vizată și România.

Opinia consilierului instanței supreme europene vine în urma unei serii de hotărâri pronunțate în ultimii ani de Curtea de Justiție a UE, în urma cărora aproximativ 10 țări din UE, printre care Franța, Polonia, Italia și România, au fost găsite vinovate de poluare ilegală a aerului.

„O încălcare a valorilor-limită pentru protecția calității aerului prevăzute de legislația UE poate da dreptul la despăgubiri din partea statului”, a declarat Curtea într-un comunicat.

Avocatul general Juliane Kokott a precizat că, de multe ori, comunitățile mai sărace sunt cele care trăiesc și lucrează în zone foarte poluate și care au nevoie în special de protecție judiciară.

Persoanele care solicită despăgubiri ar trebui să dovedească faptul că le-a fost afectată sănătatea, că bolile au fost cauzate în mod direct de poluarea aerului, a spus ea.

De asemenea, un guvern ar putea evita răspunderea dacă ar putea dovedi că limitele de poluare ar fi fost totuși încălcate dacă ar fi avut în vigoare un plan de calitate a aerului eficient.

„Această confirmare juridică a faptului că există căi pentru a-i trage la răspundere pe cei de la putere este un progres major în lupta pentru un aer curat și sănătos”, a declarat Irmina Kotiuk, avocat la firma de avocatură de mediu ClientEarth, citat de Reuters.

 

Avizele instanțelor UE nu sunt obligatorii

 

Avizele instanțelor UE nu sunt obligatorii, dar, de obicei, instanța este de acord cu ele în hotărârea care urmează să se dea lunile următoare.

Avizul se referă la un caz intentat de un locuitor din Paris care a cerut despăgubiri de 21 de milioane de euro de la guvernul francez, pe motiv că poluarea aerului i-a afectat sănătatea și că guvernul nu a asigurat respectarea limitelor impuse de UE. Un tribunal din Versailles, care a judecat litigiul de la Paris, a cerut instanței UE să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Parisul a încălcat limitele legale ale UE privind poluarea cu dioxid de azot între 2010 și 2020.

În încercarea de a reduce numărul de decese premature asociate cu aerul poluat, UE va propune în acest an o actualizare a limitelor de poluare pentru a le alinia mai bine la normele mai stricte ale Organizației Mondiale a Sănătății, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel