Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania

După ce a vaccinat deja cu ambele doze 56% din populație, Israelul a raportat ieri doar 17 cazuri noi față de 74.000 cât avea zilnic, în februarie.

De asemenea, autoritățile de la Ierusalim au prelungit valabilitatea certificatelor de vaccinare, până la sfârșitul anului. Tot mai multe ţări europene fac paşi spre revenirea la normalitate. Belgia și Spania au ridicat restricțiile și au redeschis localurile, iar oamenii au primit cu frenezie libertatea regăsită.

Redeschiderea teraselor în capitala Belgiei nu a calmat spiritele în rândul celor care s-au săturat de restricţii. La Ixelles, într-o zonă centrală, piaţa Flagey s-a transformat într-o imensă ... “terasă”.

Mii de tineri se adunaseră “ca să sărbătorească”. Prea puţin preocupaţi de purtarea măştii ori de respectarea distanţării sociale.

„E prima oară în viaţa mea când văd atâţia oameni adunaţi împreună la Flagey”

„Simţim că ne bucurăm pentru că ne vedem şi suntem împreună. Cred că este o sinergie aici, multă energie pozitivă. E incredibil. Cred că aveam nevoie cu toţii de asta” spuneau tinerii.

 

Tinerii au încins hore de bucurie că au scăpat de restricţii

 

La miezul nopţii, când s-a dat stingerea, mulţi petrecăreţi n-au vrut să plece acasă.

„Este 12 şi jumătate, noaptea. Şi aş vrea să vă cer să-i respectaţi pe cei care locuiesc în acest cartier şi să vă împrăştiaţi” le-a cerut primarul.

După o oră, primarul de sector a decis evacuarea pieţei, iar poliţia a adus... artileria grea, un tun cu apă.

A fost fiesta şi în Barcelona, unde tinerii au încins hore de bucurie că au scăpat de restricţii. După şase luni, starea de urgenţă s-a încheiat, în Spania. Restaurantele şi barurile pot rămâne deschise până la ora 23, dar cu o capacitate limitată - 30 la sută, în interior. La o masă se pot aşeza cel mult 4 persoane, dacă nu sunt din aceeaşi familie.

„Încă nu-mi vine să cred, abia ne-am aşezat la masă, încă n-am ... digerat, dar suntem bucuroşi”, spune un client, potrivit Știrile PRO TV.

„În mai, se face aproape un an şi jumătate (de la primele restricţii, n.r). Adevărul este că suntem foarte bucuroşi, sperăm să revenim la ce a fost mereu, bucurie, aici, pe Ramblas”, susține managerul unui restaurant.

 

Italia speră să poată ridica pe 15 mai carantina impusă vizitatorilor

 

În acest timp, statele europene, mai ales destinaţiile turistice prin excelenţă, fac presiuni pentru lansarea aşa-numitului „certificat verde” care să faciliteze circulaţia în UE, a persoanelor imunizate, vaccinate sau cu test negativ pentru COVID-19. Potrivit şefei Comisiei Europene, certificatul digital ar urma să fie lansat abia în iunie. Asta dacă şefii de stat şi de guvern se pun de acord asupra normelor de aplicare. Motiv pentru care, austriecii, croaţii şi italienii dau de înţeles că vor să fure startul, pe cont propriu.

Andrej Plenković, primul ministru croat: „E cam greu să ai încredere în calendarul negocierilor. Dar cred că există un consens general că ar trebui să accelerăm tratativele şi să adoptăm normele certificatului european de imunitate cât mai curând.”

La rândul lui, ministrul italian de externe a anunţat că Italia speră să poată ridica pe 15 mai carantina impusă vizitatorilor din ţările membre UE, Marea Britanie şi Israel, dacă au test negativ, dovadă de vaccinare ori au avut COVID în ultimele şase luni.

„Din 17 mai, britanicii vor putea călători în 12 ţări, incluse pe lista “verde”, între care Portugalia, Gibraltar şi Israel. Regret că destinaţiile favorite de vară, precum Franța, Spania şi Grecia (ori Italia), nu sunt încă incluse pe “lista verde”, spune Grant Shapps, secretar de stat în transporturi, Marea Britanie.

Veştile de la Londra i-au dezamăgit profund pe greci, care aşteaptă cu interes revenirea turiştilor britanici. După redeschiderea restaurantelor şi a plajelor private, Grecia reia în această săptămână şi activitatea muzeelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel