Europa începe, duminică, vaccinarea anti Covid-19. Șefa unui Guvern s-a vaccinat deja

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

În toate statele Uniunii Europene se fac pregătiri pentru campania de vaccinare anti-COVID, programată să înceapă duminică. Camioanele frigorifice încărcate cu vaccinul mult-așteptat rulează în acest moment pe șoselele Europei, astfel încât toate țările membre să poată începe imunizarea în același timp.

Pe de altă parte, Serbia a început de joi seară programul de vaccinare cu serul Pfizer BioNTech, iar prima doză a fost administrată șefei guvernului. Alaturi de premierul sărb Ana Brnabic a fost imunizat și ministrul muncii, membru al grupului pentru gestionarea crizei epidemice.

„E prima zi, după 6 martie, când simt că avem motiv să zâmbim, e începutul sfrasitului acestei pandemii”, a spus Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei. În prima etapă de achiziţie, Serbia a primit aproape 5.000 de doze din serul Pfizer. Prioritate zero vor avea bătrânii, mai cu seamă cei din aziluri. Cât despre dozele destinate Uniunii Europene, acestea sunt pe drum către toate statele-membre.

 

Țările își pun la punct centrele de vaccinare și își instruiesc cadrele medicale 

 

Livrările au început miercuri, când au început să plece camioane frigorifice de la laboratoarele Pfizer din nordul Belgiei. Compania farmaceutică a refuzat să dea detalii despre livrări, invocând “raţiuni de securitate”. Fiecare vehicul a fost escortat până la ieșirea de pe teritoriul belgian de câte două mașini de poliție. Între timp, din Grecia până în Danemarca, fiecare țară își pune la punct centrele de vaccinare și își instruiește cadrele medicale.

În altă ordine de idei, în curând ar putea ajunge în Europa și serul dezvoltat de compania americană Moderna. Agenția Europeana pentru Medicamente ar urma să decidă aprobarea acestui vaccin pe 6 ianuarie. „Sunt incantat să anunț că AstraZeneca a depus documentația pentru aprobarea vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, care este deja în faza de producție, aici în Marea Britanie”, a spus Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel