EURO, nou curs ISTORIC. BNR arată cu degetul către Guvern

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Politicile fiscale adoptate de Guvern, aplicabile de la începutul acestui an, sunt o cauză importantă a devalorizării leului în aceste zile. Practic devalorizarea reprezintă o căutare a echilibrului pe piață între dobânzi și curs a spus joi la Digi24 Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

El a spus că în al doilea semestru al anului trecut piața a înregistrat un echilibru, o stabilitate, și ca urmare a unor evoluții precum temperarea creșterii inflației.

În schimb din 2019 au apărut noi măsuri de politică fiscală care au dus la schimbări pe piața monetară - valutară. „Sunt legate, se caută un ehcilibru, e un context de incertitudine", a spus Dan Suciu. Întrebat de jurnaliștii Digi24 dacă e vina Guvernului, el a spus „Nu vreau să comentez, am spus deja că noile măsuri fiscale au impact". El a adăugat că în prezent este greu de anticipat dacă moneda europeană va continua să se întârească față de leu.

Citește și ULTIMĂ ORĂ. EURO, nivel RECORD. Cel mai MARE CURS din istorie

Leul a continuat să scadă și joi, valoarea acestuia coborând cu 0,09% față de euro. Miercuri euro s-a apreciat față de leu cu mai mult, respectiv 0,11%.

Moneda europeană s-a situat la închiderea ședinței BNR la 4,6764 lei, în condițiile în care miercuri a încheiat ziua cu 4,6722 lei. Leul s-a întârit față de dolar recăpătând joi 0,56% din valoarea monedei americane. BNR a cotat dolarul SUA la 4.0573 lei. Cotația față de euro este cea mai proastă cotație a leului din istorie.

Recordul negativ va aduce un val de scumpiri pentru toate produsele aduse din Uniunea europeană, dar şi pentru ratele şi chiriile plătite în euro. Inflația va crește, importurile devenind mai scumpe, însă vor fi încurajate exporturile.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel