Etnicii români din Ucraina, care au până în 60 de ani, pot primi locuri în universităţile din România

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Etnicii români din Ucraina pot primi locuri în universităţile din România. Doritorii s-ar putea înscrie la cursuri de la toamnă, chiar dacă în Ucraina este obligatorie înrolarea, până la vârsta de 60 de ani.

În oraşul Cernăuţi, o delegaţie de profesori de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava s-a deplasat în zonă pentru a facilita înscrierile etnicilor români care doresc să studieze la noi în ţară. Dacă vor fi admişi la universitate în România, etnicii români, dar şi cetăţenii ucraineni vor putea părăsi ţara şi astfel vor fi scutiţi de la înrolare. 

Etnicii români din Ucraina pot primi locuri în universităţile din România

 

„Viitorii studenţi sunt cei care vin şi dau o declaraţie la noi, la consulat, legat de apartenenţa lor, că aparţin identităţii culturale româneşti, ei fiind cetăţeni ai Ucrainei, dar etnici români şi atunci sunt cei care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni. Acum suntem în etapa în care se depun dosarele. Pentru ei se vor elibera nişte adeverinţe cum că au fost acceptaţi, cel mai probabil, autorităţile ucrainene îi vor lăsa să îşi înceapă anul universitare de la 1 octombrie“, a explicat procedeul de selecţie al candidaţilor consulul României în Ucraina, Dan Nicolae Constantin, pentru Radio România Actualități.

Candidaţii care doresc o carieră la facultate în România îşi mai pot depune dosarul la Palatul Naţional din Cernăuţi până miercuri.

 

Parchetul Militar din România, anchetă privind românii - victime ale invaziei ruse din Ucraina

 

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal.

„Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent şi suveran.

Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina.

Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României", anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Parchetul susţine că, potrivit art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.

"Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române", spun procurorii militari, potrivit unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel