Estul Ucrainei, lăsat în beznă: Zelenski acuză Moscova pentru întreruperile de curent

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează AFP.

"O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî", a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe "teroriştii ruşi".

"Nicio instalaţie militară" afectată, a adăugat el. "Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire", a afirmat preşedintele ucrainean.

Autorităţile din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk şi Poltava au anunţat apoi că alimentarea cu curent electric a fost complet restabilită.

Părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, conform Agerpres. 

Vezi și

Ucraina vrea să aibă acces la banii din Europa ai rușilor. Kievul va cere Rusiei despăgubiri în valoare de 300 de miliarde de dolari

 

Kievul speră să determine Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să aprobe o rezoluţie care să pună bazele unui mecanism internaţional de compensare.

Ministrul ucrainean al Justiţiei, Denis Maliuska, a declarat, vineri, că Ucraina va cere Rusiei despăgubiri de război de 300 de miliarde de dolari, o sumă care corespunde fondurilor Băncii Naţionale a Rusiei îngheţate ca parte a sancţiunilor împotriva Moscovei.

Kievul speră să determine Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să aprobe o rezoluţie care să pună bazele unui mecanism internaţional de compensare, a spus ministrul, aflat în vizită la Berlin.

"Vrem despăgubiri pentru toate daunele pe care Rusia le-a provocat Ucrainei prin războiul său de agresiune", a declarat Maliuska grupului de media Funke într-un interviu.

Ministrul a afirmat că pagubele directe cauzate de distrugerea infrastructurilor, caselor şi fabricilor depăşesc cu mult mai mult suma menţionată.

"La acestea trebuie adăugate pagubele de mediu şi personale, care au fost provocate victimelor războiului şi care nu pot fi cuantificate în acest moment. Presupunem că sute de mii de oameni au murit în urma războiului. Rudele lor au dreptul la despăgubiri", a afirmat el.

Continuă știrea aici..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel