Este mai sigur cu avionul sau cu mașina când călătorim în timpul pandemiei? Răspunsul experților

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Pe măsură ce restricțiile sunt ridicate în Europa și în SUA, iar vacanțele de vară se apropie, vom fi nevoiți să alegem dacă vom călători cu mașina proprie sau cu avionul. Care este varianta mai sigură în contextul pandemiei COVID? Răspunsul este complicat. Depinde de călătorie, de comportamentul nostru și de toleranța noastră la risc.

Numărul țărilor spre care românii pot să călătorească începând cu 15 iunie a crescut substanțial, odată cu încetinirea epidemiei COVID în Europa, iar unii operatori aerieni au început deja să reia zborurile către aceste destinații.

Situația este valabilă și în restul Europei sau în SUA, unde, spre exemplu, numărul pasagerilor aerieni a depășit jumătate de milion în urmă cu doar câteva zile – pentru prima dată din martie și până acum.

„Riscurile călătoriei depind mai degrabă de alegerile personale ale celui care călătorește decât de mijlocul de transport”, spune pentru CNN doctorul Daniel Griffin, specialist în boli infecțioase la Columbia University Medical Center.

Pauzele de masă sau de toaletă, popasurile la un hotel ne expun la mai multe riscuri în cazul călătoriilor lungi cu mașina. Zborul cu avionul are însă propriile probleme.

„Deși aerul în avion este filtrat, igiena celorlalți pasageri și felul în care poartă masca ar putea lăsa de dorit”, spune Griffin.

 

Beneficiile condusului

 

Doctorul William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Vanderbilt University School of Medicine, crede că o călătorie cu mașina personală este mai sigură.

Chiar și cu toaletele și pauzele de masă, „poți controla felul în care interacționezi cu alți oameni mult mai bine decât ai putea să o faci într-un avion. În vreme ce, evident, oricât de puțin timp ai petrece în avion, vei fi într-un mediu închis, cu alți oameni, care ar putea să nu poarte mască”, spune Schaffner, potrivit Libertatea.

Dar tot Schaffner spune că dacă ar fi nevoit să călătorească pe distanțe lungi, ar alege avionul.

 

Avionul sau mașina? Studiu de caz

 

Pentru James Armstrong, un american din San Diego, California, decizia pe care a trebuit să o ia pentru a ajunge în West Virginia, unde studiază fiica sa, nu a fost una simplă.

„E mai sigur să iei patru zboruri, care durează câte șapte ore fiecare, cu câte 200 de pasageri, sau e mai simplu să mergi cu mașina și să dormi la trei hoteluri diferite în trei state diferite, plus toate opririle la restaurante pe drum?”, s-a întrebat americanul.

În cele din urmă, el și familia sa au ales să zboare. Din motive practice. O vacanță de două săptămâni pentru o călătorie cu mașina era imposibilă. Și nici nu era convins că interacțiunea cu oamenii în acest timp va fi mai sigură.

 

Ce măsuri de siguranță să luăm când zburăm sau conducem?

 

În orice caz, purtarea măștii atunci când suntem în apropierea altor oameni, în aeroport, la un restaurant, în magazin, reduce riscurile.

Mâncatul și băutul în avion ridică gradul de risc, dacă stăm în apropierea altor oameni din afara cercului nostru apropiat.

Griffin este de acord că mâncatul și băutul în avion ridică riscurile.

„Când oamenii mănâncă în avion, tind să își atingă măștile, să își descopere nasul și gura și să se expună pericolului”, spune el.

Evident, reducerea interacțiunilor cu oamenii este cea mai sigură. De aceea, este recomandat check-in-ul online. Igiena este importantă, așa că cel mai bine este să ne spălăm mâinile frecvent și să dezinfectăm suprafețele pe cât posibil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel