Erupția vulcanului La Palma, oficial încheiată după trei luni. Sanchez: „Cel mai frumos cadou de Crăciun“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Autoritățile au declarat oficial terminată erupția de pe insula La Palma din Spania, sâmbătă, la aproape 100 de zile după ce vulcanul Cumbre Vieja a început să arunce lavă și cenușă.

Autoritățile de pe una dintre Insulele Canare din Spania au declarat că erupția vulcanică începută în septembrie s-a încheiat oficial sâmbătă, după 10 zile în care nu au existat fluxuri de lavă, activitate seismică sau emisii semnificative de dioxid de sulf.

Însă situația de urgență din La Palma, cea mai nord-vestică insulă din arhipelagul din Oceanul Atlantic, nu s-a încheiat din cauza pagubelor de amploare pe care le-a provocat erupția, a declarat directorul comitetului de urgență vulcanică din Insulele Canare, anunțând această etapă mult așteptată.

"Nu este vorba de bucurie sau satisfacție - cum putem defini ceea ce simțim? Este o ușurare emoțională. Și speranță", a declarat directorul Pevolca, Julio Pérez. "Pentru că acum putem să ne aplicăm și să ne concentrăm complet asupra lucrărilor de reconstrucție".

Rocile topite în flăcări care curg spre mare au distrus aproximativ 3.000 de clădiri, au îngropat plantații de banane și podgorii, au distrus sistemele de irigații și au tăiat drumurile. Dar niciun rănit sau deces nu a fost legat direct de erupție.

Pérez, care este și ministrul administrației publice, justiției și securității din regiune, a declarat că guvernul arhipelagului a evaluat pierderile de clădiri și infrastructură la peste 900 de milioane de euro (1 miliard de dolari).

Erupția vulcanului La Palma, oficial încheiată

 


Vulcanologii au declarat că trebuiau să certifice că trei variabile cheie - gaz, lavă și cutremure - s-au diminuat în creasta Cumbre Vieja timp de 10 zile pentru a declara aparenta epuizare a vulcanului. De când a început erupția, la 19 septembrie, perioadele anterioare de activitate redusă au fost urmate de reizbucniri.

În ajunul zilei de 14 decembrie, vulcanul a tăcut după ce a erupt timp de 85 de zile și 8 ore, fiind cea mai lungă erupție înregistrată în La Palma.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a numit sfârșitul erupției "cel mai frumos cadou de Crăciun".

"Vom continua să lucrăm împreună, toate instituțiile, pentru a relansa minunata insulă La Palma și pentru a repara pagubele", a scris el pe Twitter.

Agricultura și turismul sunt principalele industrii din Insulele Canare, o destinație populară pentru mulți turiști europeni datorită climei lor blânde.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel