Episcopii italieni reclamă un atac la adresa libertăţii cultului religios prin menţinerea interdicţiilor

Andreea Cosma / 27 apr 2020, 16:24 Salveaza PDF Comentarii
Foto: ILUSTRATIV
Foto: ILUSTRATIV

Decizia guvernului italian de a menţine interdicţia privind oficierea slujbelor după debutul relaxării măsurilor de carantină pe 4 mai este un atac la adresa "libertăţii cultului", susţine clerul, potrivit AFP.

"Episcopii italieni nu pot accepta să vadă compromisă exercitarea libertăţii cultului", a explicat Conferinţa Episcopală Italiană (CEI) într-un comunicat publicat după anunţul de duminică al premierului Giuseppe Conte cu privire la calendarul "Fazei 2", debutul procesului de relaxare treptată a restricţiilor în Italia după două luni de carantină aproape totală.

După "săptămâni de negocieri", decretul preşedinţiei Consiliului de Miniştri privind Faza 2 "exclude în mod arbitrar posibilitatea celebrării liturghiei în prezenţa credincioşilor", deplânge episcopatul italian.

Episcopii reamintesc guvernului şi comitetului ştiinţific care-l sfătuieşte să distingă între "responsabilitatea lor", care este să dea indicaţii sanitare precise, şi cea a Bisericii "chemată să organizeze viaţa comunităţii creştine, respectând în acelaşi timp măsurile prevăzute, dar în deplinătatea autonomiei lor".

Ei subliniază că CEI a subliniat în mod repetat, în timpul discuţiilor cu guvernul, dorinţa Bisericii de a-şi "putea relua activitatea pastorală".

CEI a prezentat guvernului la jumătatea lunii aprilie un "pachet de propuneri", menit să permită reluarea vieţii ecleziale după 3 mai, care include oficierea slujbelor de către voluntari, cu respectarea distanţelor de siguranţă între credincioşi.

Reacţionând la comunicatul episcopatului, guvernul a anunţat că va lucra, în zilele următoare, la "un protocol ce va permite participarea credincioşilor la slujbe în condiţii de maximă securitate cât mai curând posibil". 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.24
YesMy