Emmanuel Macron recunoaște că a suferit pentru prima dată un dezastru electoral

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Macron trebuie să "facă o pauză" în privința reformei pensiilor din Franța, spun sindicatele
Macron trebuie să "facă o pauză" în privința reformei pensiilor din Franța, spun sindicatele

Emmanuel Macron recunoaște că a suferit pentru prima dată un dezastru electoral și spune că "fracturile franceze sunt foarte clare" după umilința de la urne.

Președintele francez Emmanuel Macron a rupt astăzi tăcerea cu privire la criza parlamentară care îi învăluie administrația, afirmând că "nu pot ignora blocajul politic și diviziunile din țara noastră", conform Daily Mail.

Șeful statului s-a adresat națiunii sale în direct la televiziune miercuri seara - la trei zile după ce a pierdut majoritatea în Adunarea Națională - și a părut să excludă un guvern de uniune națională format din toate partidele.

 

Emmanuel Macron recunoaște că a suferit pentru prima dată un dezastru electoral

 

Exprimându-și frustrarea cu privire la rezultatul alegerilor parlamentare de duminică - când coaliția sa „Împreună” a fost cu 44 de locuri sub cifra necesară de 289 pentru o majoritate - Macron a declarat: "Din păcate, nu toată lumea a ieșit la vot, iar acum nu pot ignora blocajul politic și diviziunile din țara noastră.”

„Fracturile sunt foarte clare - în zonele noastre din centrul orașelor și în zonele rurale. Avem 577 de locuri în parlament și acum trebuie să alegem cum vom forma o majoritate.

Trebuie să învățăm cum să legiferăm diferit - asta este ceea ce ați cerut. Nu trebuie să rămânem într-o situație de inerție. Văd că țara cere o schimbare, pentru că este rolul meu ca responsabil de instituții, sunt persoana care poate căuta acest compromis în Adunarea Națională.”

 

Macron a declarat că ceilalți nu au arătat prea mult entuziasm pentru un guvern de uniune națională

 

În ciuda acestor cuvinte, Macron a declarat că nici Raliul Național (NR), de extremă dreapta, nici alianța de stânga Nupes nu au arătat prea mult entuziasm pentru un guvern de uniune națională.

El și-a petrecut ultimele două zile discutând cu liderii partidelor, inclusiv cu Marine Le Pen, de la NR, și cu Jean-Luc Melenchon, de la Nupes.

„Am văzut că toată lumea vrea să se asigure că nu se blochează totul”, a declarat Macron.

„Majoritatea liderilor au vorbit despre faptul că oamenii nu cred că țara este pregătită pentru un guvern de uniune națională.”

În schimb, Macron a spus că opțiunile includ formarea unei coaliții, eventual asupra fiecărei legi propuse, într-un „caz de proiect de lege cu proiect de lege.”

 

Președintele vrea să mărească vârsta de pensionare de la 62 la 65 de ani

 

Printre măsurile pe care președintele speră să le treacă se numără creșterea vârstei de pensionare în Franța de la 62 la 65 de ani, dar este posibil ca această măsură să fie blocată de opoziție.

„Avem nevoie de o majoritate largă și clară”, a spus el. 'Am fost convins încă de la început că avem nevoie de mai multe compromisuri - să depășim certurile și diviziunile. Claritatea este esențială.

„Vreți ca noi să fim responsabili, credibili și bine finanțați. Trebuie să luăm câteva decizii urgente pentru viitorul țării și pentru a ne asigura că viețile fiecăruia dintre voi pot fi trăite fără a fi nevoiți să se îngrijoreze de mai multe datorii și mai mult stres.”

Dacă criza parlamentară se adâncește și mai mult, atunci Macron, care a venit la putere în 2017 și care se află în prezent la al doilea mandat, ar putea fi nevoit să convoace din nou alegeri parlamentare anticipate.

Electoratul s-a întors împotriva 'aroganței' lui Macron, a declarat o sursă guvernamentală, Raliul Național al lui Le Pen crescând de la opt la 89 de locuri, iar alianța Nupes obținând 131 de locuri pentru a deveni principala forță de opoziție. 

Alianța centristă a lui Macron a obținut cele mai multe locuri - 245 - dar a rămas cu 44 de locuri mai puțin pentru o majoritate directă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel