Elicopter mai mulți oficiali uciși, prăbușit în Ucraina: Fapte și întrebări fără răspuns

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Elicopter mai mulți oficiali uciși, prăbușit în Ucraina: Fapte și întrebări fără răspuns FOTO: captură telegraph.co.uk
Elicopter mai mulți oficiali uciși, prăbușit în Ucraina: Fapte și întrebări fără răspuns FOTO: captură telegraph.co.uk

Prăbușirea elicopterului în care și-au pierdut viața miercuri ministrul de interne al Ucrainei și alte aproximativ o duzină de persoane în afara capitalei, Kiev, este cea mai recentă evoluție devastatoare în războiul de aproape un an care a început cu invazia Rusiei.

Prăbușirea a avut loc la patru zile după ce o rachetă rusă a lovit o clădire de apartamente în orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei, ucigând zeci de civili, inclusiv șase copii. Acel atac a fost cel mai sângeros asupra civililor din primăvară.

Autoritățile au continuat să identifice rămășițele rămase în urma accidentului și au avertizat că numărul morților ar putea crește.

 

Ce se știe exact în momentul de față

 

În urma accidentului au murit toate cele nouă persoane aflate la bordul elicopterului: ministrul de interne Denys Monastyrsky și alți patru oficiali ai ministerului, inclusiv adjunctul lui Monastyrsky, Yevhen Yenin, și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne Yurii Lubkovych; un oficial al poliției naționale și cei trei membri ai echipajului. Oficialii zburau spre regiunea Kharkiv din nord-estul Ucrainei.

Aeronava, care aparține Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, a lovit o grădiniță din suburbia Brovary din estul Kievului. Un copil aflat la sol a fost, de asemenea, ucis, iar cel puțin 25 de persoane au fost rănite, inclusiv 11 copii.

 

Ministrul de interne Denys Monastyrsky, cel mai înalt oficial ucrainean ucis în război

 

Monastyrsky este cel mai înalt oficial ucis de la invazia Rusiei, în urmă cu aproape 11 luni. El era responsabil de poliție și de serviciile de urgență care se ocupau de consecințele loviturilor rusești și de deminare, a declarat analistul politic Volodymyr Fesenko pentru The Associated Press.

Elicopterul era un Super Puma de fabricație franceză, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat. Acesta a fost vândut Ucrainei în 2019, dar nu făcea parte din echipamentele pe care Franța le-a furnizat de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit unui oficial francez care a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să fie identificat.

Înalți oficiali călătoresc în mod obișnuit cu elicopterul la altitudini joase și cu viteză mare în timpul conflictului, ceea ce sporește pericolele inerente asociate zborurilor.

 

Întrebări fără răspuns 

 

Nu s-a spus imediat dacă prăbușirea elicopterului a fost un accident sau dacă a avut legătură directă cu războiul. S-a întâmplat într-o dimineață cețoasă și nu au fost raportate recent lupte în regiunea capitalei. Autoritățile ucrainene au deschis imediat o anchetă.

Tragedia ar putea determina Kievul să instituie o regulă pe care multe țări și companii o respectă: mai mulți înalți oficiali nu ar trebui să zboare cu aceeași aeronavă, a declarat analistul politic Fesenko, conform Spectrum Local News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel