Dumitru Fărcaș a murit. Decizie controversată privind înmormântarea

Narcis Popa |
Data publicării:

Rudele au luat decizia ca Dumitru Fărcaș să fie înmormântat în curtea casei și nu într-un cimitir. 

Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie.

Potrivit lui Flavius Milăşan, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, unde Dumitru Fărcaş era consultant artistic, acesta a murit în urma unui infarct.

Dumitru Fărcaş împlinise în luna mai 80 de ani.

Dumitru Fărcaş s-a născut la 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş. S-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, clasa de oboi. După absolvirea academiei, a învăţat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului, preciza Ministerul Culturii în luna mai, cu ocazia unui spectacol aniversar dedicat artistului, organizat la Cluj-Napoca.

Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist în Ansamblul "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000).

A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel