Dronă americană, lovită de un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre. Armata SUA confirmă

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un avion de luptă rusesc a forțat marți, deasupra Mării Negre, doborârea unei drone a Forțelor Aeriene americane, după ce a avariat elicea dronei americane MQ-9 Reaper, potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul, potrivit CNN.

Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau deasupra apelor internaționale de deasupra Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața dronei fără pilot, potrivit oficialului citat de CNN.

Unul dintre avioane a avariat apoi elicea Reaper, care este montată în partea din spate a dronei, a precizat oficialul. Avarierea elicei a forțat SUA să doboare Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Avioanele rusești și americane au mai operat deasupra Mării Negre pe parcursul războiului, dar aceasta este prima interacțiune de acest fel cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptelor.

Comandantul european al NATO: „Act nesigur și neprofesionist al rușilor“

 

Un avion rusesc Su-27 a lovit marți un avion american fără pilot MQ-9 Reaper care zbura deasupra Mării Negre, provocând amerizarea dronei în apele internaționale“, a anunțat Comandamentul european al SUA.

Su-27 rusesc a fost unul dintre cele două avioane rusești care au interceptat MQ-9 în ceea ce EUCOM numește "nesigur și neprofesionist", potrivit comunicatului.

La ora 7:30 a.m. CET, unul dintre avioanele rusești a lovit elicea MQ-9, potrivit EUCOM. Forțele americane au optat apoi să doboare avionul fără pilot la sol în apele internaționale, deși comunicatul nu precizează dacă aceste ape erau cele ale Mării Negre.

Comunicatul nu precizează dacă SUA vor încerca să recupereze MQ-9. Dacă acesta s-a prăbușit în Marea Neagră, ar putea fi dificil, deoarece SUA nu au voie să trimită nave de război în Marea Neagră, deoarece Turcia a închis strâmtoarea Bosfor ca urmare a actualului război ruso-ucrainean.

Pe lângă faptul că a lovit MQ-9, aeronava rusă a aruncat combustibil pe UAV și a zburat "într-o manieră nesăbuită, nepotrivită din punct de vedere ecologic și neprofesionistă" în fața MQ-9, potrivit comunicatului.

Gen. James B.Hecker (NATO): „Aceste acțiuni agresive ale piloților ruși sunt periculoase“



"Avionul nostru MQ-9 efectua operațiuni de rutină în cadrul unor operațiuni internaționale spațiul aerian când a fost interceptat și lovit de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și pierderea completă a MQ-9", a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, a declarat în comunicat. "De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat ambele avioane să se prăbușească".

Acțiunile recente ale rușilor fac parte dintr-un tipar mai larg al piloților ruși care au interacționat periculos cu aeronavele americane și aliate, potrivit comunicatului EUCOM.

"Aceste acțiuni agresive ale piloților ruși sunt periculoase și ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată", se arată în comunicat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel