Dezbatere despre aderarea României la OCDE, la Ambasada Italiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Seminarul 'Aderarea României la OCDE: Convenţia anti-mită. Experienţa italiană' a avut loc luni, la Ambasada Italiei la Bucureşti, cu participarea secretarului de stat în MAE Luca Niculescu, informează un comunicat al misiunii diplomatice în România transmis marţi.

Evenimentul a fost deschis de ambasadorul Italiei, Alfredo Durante Mangoni. Convenţia anti-mită a OCDE reprezintă un important instrument juridic pus la dispoziţia statelor interesate pentru a combate foreign bribery şi a asigura condiţii echitabile pe plan mondial în comerţul internaţional şi în realizarea investiţiilor.

Aşa cum recunoaşte ultimul raport al Grupului de lucru anti-mită al OCDE, Italia a promovat implementarea convenţiei şi a contribuit în mod semnificativ la eforturile împotriva corupţiei la numeroase niveluri internaţionale, realizând diferite programe de 'capacity building', se menţionează în comunicat.

Raportul primeşte favorabil instituirea la Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale italian a unei Mese Interinstituţionale de Coordonare a luptei împotriva corupţiei. De asemenea, seminarul Italian Business Integrity Day (IBID) organizat anual este recunoscut drept efort inovator de sensibilizare asupra acestui subiect, subliniază ambasada.

Dezbatere despre aderarea României la OCDE, la Ambasada Italiei 

 

Conform misiunii diplomatice, drumul României către aderarea la OCDE include necesitatea de a dezvolta o abordare strategică pentru implementarea valorilor şi standardelor Convenţiei împotriva corupţiei. În acest sens, experienţa Italiei, reamintită de participanţii la seminar, poate reprezenta un punct de referinţă eficient pentru instituţiile româneşti.

Aşa cum a amintit Lorenzo Salazar, locţiitor al procurorului general pe lângă Curtea de Apel Napoli, 'lunga experienţă dobândită de Italia în sectorul combaterii foreign bribery va susţine procesul de apropiere a României de Convenţia anti-mită a OCDE şi de Grupul său de monitorizare, în perspectiva aderării ţării la Organizaţia de la Paris'.

'Lupta împotriva corupţiei este o provocare crucială pentru comunitatea internaţională, care nu poate fi învinsă fără participarea activă a societăţilor în parteneriat cu sectorul public', a remarcat Antonio Gullo, profesor de drept penal la Universitatea LUISS Guido Carli din Roma. Ambasadorul Italiei a subliniat că evenimentul de luni contribuie la întărirea relaţiilor dintre cele două ţări şi 'reprezintă o oportunitate deosebită pentru discutarea şi schimbul de bune practici în acest sector, inclusiv în lumina recentei evaluări a Italiei în cadrul implementării Convenţiei împotriva corupţiei a OCDE'.

La rândul său, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, a reiterat angajamentul 'ferm' al Bucureştiului de a continua lupta împotriva corupţiei. Consolidarea dialogului România - Italia în context OCDE confirmă încă o dată Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două state, se arată în comunicatul citat.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca a precizat că acest minister este pregătit pentru exerciţiul de evaluare ce va fi derulat de Working Group on Bribery. Reprezentanţii ministerului au semnat solicitarea formală de aderare la Convenţia anti-mită, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel